L’Ajuntament ha publicat aquest divendres un decret segons el qual es prohibeixen les “activitats amb foc” a l’aire lliure en qualsevol espai que es trobi a menys de 500 metres d’una zona forestal. La prohibició afecta totes les “àrees recreatives i d’acampada, com també parcel·les particulars d’urbanitzacions” de la ciutat, en les quals no es podrà fer “cap acció o activitat que generi ignicions”. Això es tradueix, a la pràctica, en la prohibició d’encendre qualsevol barbacoa a l’aire lliure o en un jardí particular a prop d’una zona forestal, o de llançar petards o objectes pirotècnics a menys de 500 metres del bosc.

La restricció s’enfoca sobretot a evitar qualsevol risc d’incendi als dos pulmons verds de la ciutat, Collserola i Montjuïc, però també a la resta de zones boscoses situades als turons urbans. Aquest cap de setmana ja es van prohibir totes les activitats organitzades al Parc de Collserola per evitar incendis i també s’ha extremat la vigilància amb més recursos i efectius.

Els Bombers de Barcelona alerten del “risc extrem” d’incendis a les zones boscoses en l’inici del segon pic de calor d’aquest estiu i després d’uns últims dies de juny de temperatures rècord, en què l’evolució de la massa forestal ha anat “a pitjor” i els focs han començat “molt aviat”. El cos apel·la al “sentit comú” dels ciutadans perquè faci cas de les prohibicions i recomanacions decretades i perquè contribueixi a minimitzar la possibilitat de causar un incendi. L’acaldessa Ada Colau també ha demanat “corresponsabilitat” per evitar incendis i per això ha considerat que “és més necessari que mai prevenir”.

Les barbacoes de la Trinitat, també tancades

L’Ajuntament de Barcelona ha confirmat a betevé que les barbacoes del Parc de la Trinitat, en ple Nus de la Trinitat i envoltades de vials de trànsit, també entren dins de la prohibició. Es tracta d’unes barbacoes d’ús públic, que els caps de setmana reuneixen nombroses famílies que hi passen el dia cuinant i fent activitats d’oci. El curiós del cas és que aquestes barbacoes es troben a una distància d’uns 600 metres del punt més proper de la serra de Collserola.

Prohibició temporal fins que baixi el risc d’incendi

Segons preveu el decret, l’aixecament de la prohibició es farà “una vegada es comprovi objectivament el manteniment d’indicadors de temperatura i d’humitat adequats” i es constati una “disminució efectiva del risc d’incendi a les àrees forestals de Barcelona i el seu entorn”. És la primera vegada que la ciutat amplia la normativa de l’ús del foc de la Generalitat, que cada any s’aplica entre els mesos de març i octubre, i que preveu que “dins de les àrees recreatives i d’acampada i en parcel·les de les urbanitzacions es podrà fer foc quan s’utilitzin barbacoes d’obra amb mataguspires”.