A Barcelona ja no s’hi poden fer activitats amb foc a menys de 500 metres de les zones boscoses. L’Ajuntament ha endurit la normativa amb l’objectiu de contribuir a la disminució del risc d’incendis. Tot i això, el criteri per poder encendre barbacoes en les diferents àrees habilitades a Collserola no és el mateix.

Per exemple, al Torrent de Can Coll, que pertany al terme municipal de Cerdanyola del Vallès, no hi ha cap impediment per poder encendre foc controlat en les àrees d’esbarjo degudament preparades per fer-hi barbacoes. Això s’explica perquè aquesta ciutat no està inclosa en el pla Alfa 3 de la Generalitat, sinó en el pla Alfa 2. De fet, el responsable de l’espai ha assegurat a betevé que en 20 anys només ha hagut de tancar l’espai per fer foc dues vegades.

Barbacoa a Collserola encesa durant l'alerta per risc d'incendi

En canvi, a Font les Planes, a tan sols 6 km del Torrent de Can Coll, l’espai està tancat des d’aquest dijous i no s’hi permet fer aquesta mateixa activitat. En ambdós casos es tracta de zones ben condicionades per fer front al risc d’incendi, amb barbacoes d’obra, aïllades i amb mànegues d’aigua per a una possible emergència.

Incertesa entre els comensals

Davant l’activació dels plans de prevenció d’incendis, moltes de les persones que tenien previst passar el cap de setmana fent una costellada a l’aire lliure han trucat a aquestes zones de pícnic per confirmar si es trobaven obertes i si s’hi podia accedir. Ho fan, conscients de la importància de mantenir el control quan s’encén foc per la proximitat amb el bosc. Alguns han trucat diversos cops al llarg de la setmana i també just abans de sortir de casa.

A l’hora de fer el foc, les persones que n’estaven al càrrec no deixaven de controlar-lo en cap moment i també s’ha vigilat que les cigarretes no es convertissin tampoc en cap font de foc.