La seva ideòloga ho defineix com a “diari transoceànic”, un concepte rupturista i atrevit si tenim en compte que de diaris cada cop se’n venen menys i que els viatges transoceànics, ara mateix, i per culpa de la pandèmia, es fan amb comptagotes.
170 col·laboradores
Al·legant que tota decisió és política, la periodista Flor Coll, impulsora de la publicació ‘Femiñetas’, diu que és un projecte col·lectiu que uneix les dues ribes de l’Atlàntic i en què prima el feminisme i la il·lustració.
La idea de publicar ‘Femiñetas’ va tenir-la arran d’estudiar el Màster de Gènere i Comunicació a Barcelona, on viu actualment, i, al llarg dels vuit números que ja s’han publicat, hi han participat unes 170 persones.
Els temes que es tracten són diversos, com ara “el cos, la sexualitat, la migració, la moda, l’ecofeminisme, la pandèmia…”, i varien de número a número perquè no hi ha seccions fixes, detalla la periodista Flor Coll, impulsora de la publicació.
La solidaritat del Poble-sec explicada al món
Julieta Retamoso, col·laboradora de ‘Femiñetas’ i veïna del Poble-sec des de fa cinc anys, va proposar escriure un reportatge sobre l’onada de solidaritat que, de seguida, es va despertar al veïnat del barri on viu. “Em va sorprendre la rapidesa”, explica, perquè en pic van decretar el confinament, al març del 2020, es va crear un grup de Telegram per mirar d’ajudar els veïns que ho necessitaven i, de seguida, va tenir centenars de seguidors; veïns, en definitiva, que volien saber què podien fer per als més desfavorits.
“Quan vaig comentar als meus amics i parents de l’Argentina el que estava passant al Poble-sec, es van sorprendre moltíssim”, diu, la Julieta de manera que va decidir explicar-ho a ‘Femiñetas’ perquè la gent que llegeix la publicació des de l’Argentina, Xile o Puerto Rico sapiguessin el que estava passant al Poble-sec.
Juntes, diverses i rebels
L’equip de ‘Femiñetas’ acaba de coordinar la realització d’un tríptic de murals feministes a la paret del carrer de Provença de l’antiga presó Model. Amaia Arrazola, Marina Capdevila, Maria Pichel, Vicky Cuello, Lola Vendetta i Carolina Monterrubio han estat les sis professionals de la il·lustració que han realitzat el mural durant dos dies.
Les sis il·lustradores han volgut reflectir amb els seus personatges la maternitat, les dones de la tercera edat, les trans, les lesbianes, les racialitzades, el treball sexual, la no normativitat… en una paraula, la diversitat de les dones.
“El muralisme en aquesta ciutat és limitat”, i encara més quan es tracta de murals fets per dones, ha comentat Arrazola, al qual Pichel ha afegit: “No és una ciutat massa simpàtica amb el tema dels murals, no està tan reivindicat com en altres ciutats europees”. “Que siguem sis dones les que estem a sobre de la bastida encara el fa més especial”, ha reblat Arrazola.