El Museu Picasso ha inaugurat la primera exposició que mostra la relació de l’artista amb les joies. ‘”Picasso i les joies d’artista” desplega, a la primera planta del museu, mig centenar de peces. Es pot visitar fins al 26 de setembre.

Dos arguments apareixen amb força durant la visita. Un, que Picasso va delimitar la producció de joies en el seu àmbit més immediat i íntim, fins i tot secret. Moltes de les peces que s’exposen eren regals que feia a les seves parelles, fills o amics. Com les granadures que va comprar per després personalitzar amb gravats i que va regalar a la seva dona Dora Maar pels volts del 1936, l’inici de la seva producció joiera.

Prolongació de l’obra de gran format

L’altre aspecte que es constata és que en aquestes peces, majorment de ceràmica, però també fetes amb objectes trobats a la platja (poques de metalls preciosos), hi canalitzava el llenguatge i motius que estava emprant en l’obra de més gran format.

Un exemple n’és ‘Hibou’ (mussol), un collaret que va fer el 1948 amb Françoise Gilot, llavors companya seva, a partir de petxines i còdols de platges del su de França. Al penjoll hi ha un mussol, un animal que apareix en aquella època en la seva obra escultòrica.

Col·lecció permanent

La mostra de joies va acompanyada de fotografies de les peces, que demostren l’interès de Picasso per tenir-les catalogades, tot i que en privat. També hi ha un seguit de gravats de la col·lecció permanent del museu en què apareixen personatges femenins, sovint nus, abillats amb peces de joieria.

En una sala contigua hi ha una col·lecció de joies d’artista amb peces de Dalí, Max Ernst, Man Ray, Pol Bury i molts altres que palesen l’interès general d’altres creadors per fer de la joia part de la seva obra artística.

D’altra banda, el Museu Picasso estableix un diàleg amb el Museu Etnològic i de Cultures del Món , que exposa una selecció de joies de la seva col·lecció. Són peces de la cultura Baule d’Àfrica occidental i de la kafir d’Afganistan, escollides per la influència en el primitivisme i les similituds amb algunes de les picassianes.