Al número 159 del carrer del Consell de Cent, a la Nova Esquerra de l’Eixample, hi ha la Fàbrica Lehmann, fundada per una família alemanya a principis del segle XX i que era una de les principals fabricants “de nines de porcellana del món”, explica Joan Sala, director de l’editorial Comanegra, una de les iniciatives culturals que avui dia habiten el recinte de l’antiga fàbrica.

De fàbrica a centre artístic

Cap a l’any 2000, quan la producció de joguines va deslocalitzar-se al Maresme, el nou propietari de l’antiga Fàbrica Lehmann va compartimentar-la per donar cabuda a manetes del barri, des de lampistes fins a electricistes. Temps després, els usos de l’espai van anar passant a mans d’artistes, artesans i iniciatives culturals, i ara hi ha una vintena d’empreses residents.

Editorial Comanegra

Comanegra ha editat un llibre sobre la història de la Fàbrica Lehmann, l’indret on es va instal·lar ara fa uns anys.

Vam néixer amb la crisi del 2008 i una de les coses que teníem molt clares és que necessitàvem un espai on poder rebre els nostres lectors.
Joan Sala, director de l’editorial Comanegra

Càsting Edén

D’entre la vintena d’iniciatives residents avui dia destaca Càsting Edén, un estudi de selecció de gent per a anuncis, publicitats, videoclips, sèries i tota mena de rodatges. El director de l’empresa Edu Pérez explica es diuen Edén com homenatge al nom de comercialització de les nines de la fàbrica Lehmann. i assegura que els va captivar l’espai i la seva història.

Vam trobar aquest espai fa dos anys i mig, estava bastant ruïnós i el vam recuperar tot.
Edu Pérez, director de Càsting Edén

La característica distintiva és que el seu espai era “la planta principal és on vivien els directors de la fàbrica. A diferència dels altres espais, que eren de treball, aquí estava la zona residencial”.

Artistes emprenedors

L’artista tèxtil i dissenyadora Mariadela Araujo també lloga un dels espais de l’antiga fàbrica, i destaca que, malgrat que cadascú fa la seva i porta el seu ritme i horaris.

Formen una petita comunitat en un oasi a la ciutat.
Mariadela Araujo, artista tèxtil