Els veïns de l’antiga Fàbrica Lehmann, un espai emblemàtic de l’Eixample, denuncien des de fa mesos que conviuen amb el fum i la mala olor que desprèn una xemeneia situada a l’interior de l’illa i que feia dècades que no es feia servir.

Fa més de cent anys, un fabricant de joguines anomenat Max Lehmann va obrir una fàbrica de nines a l’interior d’aquesta illa. L’any 1903 es va decidir construir una xemeneia de 25 metres d’alçària, per la cocció i decoració de la porcellana que s’utilitzava per elaborar les nines. Avui aquesta mateixa xemeneia té una funció ben diferent: un restaurant de brases la utilitza per coure fumats de carn i de peix. Quan se’n va començar a fer ús ara fa més d’un any, els veïns ja es van queixar a la Guàrdia Urbana, però sense èxit. Més endavant es van adreçar directament a l’Ajuntament, que, aleshores sí, va optar per instal·lar un filtre a la xemeneia. La mesura, no obstant això, va resultar poc eficaç, segons els veïns.

Expedient sancionador per a l’empresa

El consistori ha tornat a inspeccionar últimament la zona i finalment ha obert un expedient sancionador a l’establiment per no complir amb l’ordenança del medi ambient per molèsties d’olors i manca de condicionament de la xemeneia.

betevé ha intentat contactar amb l’empresa per conèixer la seva versió, però no ha estat possible, ni per telèfon ni per correu electrònic ni al mateix restaurant, que sovint té la persiana abaixada.

Per la seva banda, l’Ajuntament assegura que si l’establiment no ha resolt el problema les setmanes vinents, ordenarà el tancament de l’activitat. Fins i tot li podria aplicar una sanció econòmica si considera que hi ha hagut un perjudici clar per als veïns.