L’exposició “Documents de la Barcelona històrica” aterra a la Casa de l’Ardiaca, seu de l’arxiu històric de Barcelona. Es tracta d’un recull d’unes 100 cent peces que l’arxiu ha anat recopilant al llarg dels anys i que mostren una visió general del que va ser la ciutat i de com ha canviat fins a arribar a ser la metròpoli que coneixem avui en dia. S’hi exposen documents, textos i fotografies d’entre el segle XIII i el segle XX i també recreacions audiovisuals d’algunes peces de valor històric elevat.

Una visió crítica del que era Barcelona

“No és un relat autocomplaent, és un retrat autocrític”, subratlla Daniel Venteo, el comissari de l’exposició. La mostra està orientada a fer-nos reflexionar sobre com havia estat la ciutat, i sobre totes les situacions de precarietat i desigualtat que s’hi havien produït. “Infants explotats laboralment, discriminació de la dona, rebuig a les persones amb discapacitat…”, són alguns dels exemples que queden visibles a l’exposició. “No podem oblidar fets que han quedat silenciats”, conlou Venteo.

Cinc grans eixos d’exposició

La mostra està vertebrada en cinc àmbits diferents que han estat crucials durant el naixement i l’evolució de la ciutat: el govern, els habitants, el treball, el funcionament de la polis i la construcció dels murs. Cada eix s’explica en una zona diferent del recinte perquè és una exposició no cronològica.