Quan el doctor Xavier Flor Escriche es treu la bata blanca, una de les seves passions és pintar a l’oli, una afició que li permet desconnectar de l’estrès a la seva consulta al CAP Chafarinas, a la Trinitat Nova, on treballa com a metge especialista en medicina familiar i comunitària. Pinta sobretot paisatges que extreu de fotografies dels seus viatges. El resultat, els quadres, els regala a familiars, amics i alumnes de medicina familiar i comunitària. N’ha recopilat bona part per mostrar-los en una exposició a l’Espai Via Favència.

Fascinació pels paisatges

Va començar a pintar amb 16 anys, primer amb aquarel·les i després amb oli, tot i que assegura que sempre li va agradar dibuixar, potser per influència paterna. “El meu pare era fuster i a la seva feina el dibuix era important”, afirma. “La primera època és una època més creativa. Soc més jove, creava més coses… I després molta pintura està extreta de fotos personals”. Sobretot són paisatges que l’han fascinat i ha fotografiat per reproduir amb oli. “Són quadres del mar i de la muntanya, les meves dues passions. Sobretot el mar, ja que sent del Poblenou sempre tinc el mar a prop. I ara estic en una nova etapa en què pinto aurores boreals, icebergs, ossos polars… perquè els darrers viatges que vam fer van ser a Islàndia i Noruega”, explica el doctor. Tan sols va fer una pausa en la pintura durant els anys universitaris, però un cop doctorat, contractat i amb família, va reprendre la seva afició.

La pintura com a refugi

Flor signa quadres amb escenes realistes, gairebé fotografies, que transmeten pau, que és precisament el que cerca quan agafa els pinzells. “A la pintura et refugies en un món de tranquil·litat, de pau i també de patiment perquè pintar un quadre a vegades et costa, aconseguir fer el que vols fer, transmetre el color… El confinament va ser una època dura a la feina, però el fet de pintar també et donava molta pau. Aquells dies vaig pintar molt, hi vaig dedicar moltes hores”.

Una exposició inèdita

El doctor i pintor ha recopilat els quadres de les diverses èpoques en una exposició que es mostra a l’Espai Via Favència, prèvia reserva a través de l’Arxiu Històric de Roquetes – Nou Barris. Són uns 40 quadres que han arribat a l’equipament de Nou Barris des de tot Catalunya. “No he venut cap quadre, jo. Tots aquests els he regalat. A familiars, a amics i darrerament també, com que soc tutor de medicina familiar i comunitària i tenim durant quatre anys metges que s’estan formant, quan acaben l’especialitat, als que estan amb mi els regalo un quadre”.