L’Ajuntament de Barcelona i el Gremi de Restauració han acordat crear un nou guardó d’honor als premis Barcelona Restauració, que reconeixen els millors restaurants de la ciutat. Amb el nom ‘Els imprescindibles de Barcelona’, el guardó premiarà aspectes com la contribució a l’excel·lència en el sector, la vinculació amb la ciutat, el procés d’internacionalització de la restauració barcelonina i el compromís amb la qualitat, entre d’altres.

El restaurador Joan Escribà serà el primer a rebre aquest reconeixement en l’edició 2020 dels premis. Va crear el Xiringuito Escribà l’any 1992 i ha esdevingut un referent culinari del front marítim barceloní. L’any 2013 va afegir un nou restaurant, La Guingueta de l’Escribà, i el 2018 la Picanteria Escribà, al Poblenou. A més, ha internacionalitzat el Xiringuito a Tòquio, on va obrir un establiment l’any 2018. Ara preveu noves obertures al Poblenou, Empuriabrava i el Japó.

Premis per impulsar la restauració

Els premis Barcelona Restauració es van crear l’any 2017 per impulsar el sector. La primera edició dels guardons va ser l’any 2018, quan es va premiar el restaurant 5 hermanos, de Canyelles. Fins ara hi havia tres categories: qualitat gastronòmica, integració al barri i local notori o innovador. En l’edició del 2020 s’hi afegirà el guardó d’honor, basat en l’excel·lència dels establiments.