Estació Les Planes

(ACN/Redacció) Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) ha culminat aquesta setmana els treballs de restauració de l’estació de les Planes, a Barcelona. Es tracta d’una restauració que ha tingut un cost de 276.000 euros. Les obres han permès recuperar l’aspecte original de l’edifici modernista, del 1916, per on passen les línies que uneixen la capital catalana amb el Vallès.

Territori reprèn la idea d’un nou túnel a la línia Barcelona-Vallès dels FGC per reduir el trajecte
Es plantegen dues opcions, una via Lesseps i Plaça Catalunya i l’altra fins a l’Arc de Triomf, amb un cost de 900 milions d’euros

Una de les millores ha estat la creació de rampes d’accés a l’edifici. S’ha consolidat també l’estructura i s’ha retirat la marquesina de la via, que havia deixat de ser funcional. A més, s’ha remodelat el vestíbul, on s’han retirat elements que ja no són útils, s’ha treballat la fusta i els finestrals i i s’hi han instal·lat elements necessaris per a la comoditat i la informació del viatger.

Obres per apropar-se al passat

Per fer la reforma, s’ha fet un estudi cromàtic que ha definit els colors originals de l’edifici. Amb els anys, la pintura havia patit canvis i, per tant, era complicat saber l’aparença original perquè les fotografies que es conservaven són en blanc i negre.

Construcció de l’estació. Foto: Generalitat de Catalunya

L’estació de les Planes consta al Catàleg de patrimoni arquitectònic de l’Ajuntament de Barcelona. No obstant això, no es remodelava des de l’any 1998, quan es va construir una passarel·la que connectava les andanes i es van instal·lar els ascensors. Antoni Sagarra, president d’FGC, assegura que s’ha aconseguit protegir el “valor singular” de l’edifici, tenint en compte alhora “les necessitats actuals”.