preus transport public 2024

(ACN/Redacció) El transport públic de l’àrea metropolitana de Barcelona ha registrat 1.064,54 milions de viatges entre el novembre de l’any passat i el d’aquest 2023 i ha superat el rècord fixat el 2019, quan entre el març d’aquell any i el febrer del 2020 se’n van comptabilitzar 1.060,92 milions, segons dades de l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM). L’ATM també preveu que, tenint en compte la recuperació sostinguda al llarg d’aquest any fa pensar que el 2023, finalitzarà amb un nou màxim històric. En un comunicat, explica que amb aquest nou rècord d’aquest novembre es donarà per superat l’objectiu de la recuperació de la demanda anterior a la pandèmia i que preveia igualar les xifres abans d’acabar l’any.

El 2023, la demanda està un 2 % per sobre que la del 2019

Si s’analitzen les dades del període acumulat del 2023 entre gener i octubre, l’àrea metropolitana de Barcelona va registrar 895 milions de viatges, és a dir, un 19 % més que l’any passat. A més, si l’any passat l’octubre acumulava un 13,5 % menys que la demanda respecte al període prepandèmic, ara en aquests deu primers mesos del 2023 el transport públic se situa al voltant d’un 2 % per sobre la demanda respecte al 2019.

D’altra banda, més d’un milió i mig de viatges al dia ja es fa amb la T-Mobilitat, el sistema sense contacte i recarregable, de manera que més de la meitat dels trajectes diaris ja es validen amb aquesta tecnologia. Concretament, és el doble que al març, quan la T-Jove va esdevenir el primer títol a desaparèixer en format cartró.

El nombre de validacions amb el nou suport s’han disparat aquest any i van sobrepassar els 37 milions l’octubre. Més d’un milió i mig de persones ja s’han donat d’alta de la T-Mobilitat i, unes 900.000 d’aquestes, durant el 2023.

Precisament, aquest dimarts va ser el primer dia que títols populars com la T-Usual, T-Casual, la T-Familiar i la T-Grup van passar a estar només disponibles amb la T-Mobilitat, de manera que els usuaris començaran a deixar enrere el bitllet de cartró amb banda magnètica.

Pel que fa al milió de targetes T-Mobilitat emeses fins ara, més d’un 70 % són en suport físic i el 30 % restant en versió mòbil. Quasi tots els títols ja estan disponibles en aquesta tecnologia i només queda pendent la integració de la T-Usual per a persones en situació d’atur, la T-Verda i la T-Dia, que ho faran en els propers mesos.