Ferrocarrils de la Generalitat restaurarà l’estació de les Planes amb un objectiu clar: recuperar l’aspecte original modernista de l’edifici, que es va inaugurar el 1916 i que amb el pas del temps ha anat perdent alguns dels seus elements singulars.

Construcció de l’estació. Foto: Generalitat de Catalunya

Segons ha informat FGC, s’instal·larà una nova pavimentació a les andanes laterals i s’actuarà sobre les fusteries i acabats exteriors. Un dels aspectes destacats de la reforma és que s’eliminarà la marquesina de l’edifici, que no constava a l’edificació original. Es va afegir més tard, per protegir els usuaris de les inclemències climatològiques. Ara, diu FGC, ja no és necessària.

Un estudi cromàtic

Per dur a terme la reforma, s’encarregarà un estudi cromàtic per tal de definir els colors originals de l’edifici, que han patit canvis al llarg dels anys. Pel que fa al vestíbul, s’actuarà sobre totxos de l’arc de la paret. A banda, el projecte també inclou millores en el conjunt de l’estació, com per exemple l’accessibilitat a l’edifici i a les andanes.

Foto: Generalitat de Catalunya

Reivindicar el patrimoni arquitectònic

FGC ha explicat a betevé que la reforma forma part de l’estratègia per reivindicar el patrimoni arquitectònic de moltes de les estacions, que són “centenàries”. De fet, la de les Planes ja consta al Catàleg de patrimoni arquitectònic de l’Ajuntament de Barcelona.

L’edifici es va inaugurar el 1916, però no va ser fins un any més tard, el 1917, que la construcció es va enllestir. L’any 46 el nombre d’andanes es va ampliar a tres i, anys més tard, el 1998, es va fer una gran remodelació, que va consistir en la construcció d’una passarel·la per connectar les andanes i els ascensors.