Barcelona és la Capital de l’Alimentació Sostenible i aquest dijous, 14 d’octubre, s’ha inaugurat la Setmana Ciutadana de l’Alimentació Sostenible amb un espectacle en un escenari vertical davant de l’Ajuntament de Barcelona, a la plaça de Sant Jaume. L’acte ha consistit en una actuació amb música i la intervenció de diversos actors que són clau en el circuit alimentari que permet que cada dia els ciutadans tinguin un àpat a la taula: pagesos, pescadors, ramaders, repartidors a domicili i xefs.

Durant l’espectacle, els intèrprets han dialogat amb els assistents, que formen part de la creació musical composta per a l’ocasió. L’acte ha estat ideat per Virginia Angulo i Martin Garber, comissaris de la Setmana Ciutadana de l’Alimentació Sostenible; amb escenografia i composició musical de Cabo San Roque (Laia Torrent i Roger Aixut), i direcció escènica i coordinació a càrrec d’Edi Pou.

Els actors representants de sectors clau del cicle alimentari que han participat en l’acte han estat:

  • Ferran Berenguer, representant del sector ecològic de la Unió de Pagesos
  • Jose Manuel Juárez, patró major de la Confraria de Pescadors de Barcelona
  • Marta Carola, ramadera i membre del projecte Ramats de Foc.
  • Àngels Fisas, paradista verda del Mercat de la Concepció i pagesa
  • Felipe Corredor, membre de Riders x Drets
  • Carme Ruscalleda, xef amb set estrelles Michelin

El model alimentari actual deixa petjada climàtica

La Setmana de l’Alimentació Sostenible s’allargarà fins al 24 d’octubre i busca replantejar els sistemes alimentaris actuals per passar a models més saludables, sostenibles i justos. Hi haurà més d’un centenar d’activitats en diversos espais de Barcelona, amb l’objectiu d’aconseguir un canvi en els hàbits però també conscienciar de la petjada climàtica que deixa la indústria i l’actual consum alimentari.

Álvaro Porro, comissionat d’Economia Social i Política Alimentària de l’Ajuntament, apunta que una de cada tres emissions contaminants venen del model alimentari. “Tenim clar que no som sostenibles, com cap ciutat del món, però cal treballar-hi”, ha dit.