La cita dels professionals de la restauració, el Fòrum Gastronòmic, ha aplegat més de 300 empreses del sector, en un ambient molt semblant al de les fires d’abans de la pandèmia. Només l’ús de la mascareta ens recorda que la covid segueix entre nosaltres. En l’edició d’aquest any del fòrum es fa una aposta decidida per la sostenibilitat. Segons el seu codirector, Pep Palau, “la restauració serà sostenible o no serà”.

Els restauradors s’han de posar les piles

Per Palau la sostenibilitat en el món de la restauració és absolutament irrenunciable: “Hi ha molts professionals que han fet els deures i els altres s’han de posar les piles“.

En aquest sentit Palau recorda que cal apostar per la producció sostenible, amb productes locals, de proximitat i de temporada: “Però cal anar més enllà i també incorporar processos més sostenibles en el funcionament dels restaurants. Això es tradueix a evitar el malbaratament del producte, disposar d’un local energèticament sostenible i també plantejar horaris més racionals en el món de la restauració.

La restauració serà sostenible o no serà
Pep Palau, codirector del Fòrum Gastronòmic

Innovacions sostenibles

Entre les novetats presentades al Fòrum Gastronòmic, trobem la proposta de Rich in Plants (RIP) Foods. Segons el seu fundador, Kevin Forsman, fins ara l’alternativa al pollastre era el tofu però ara, amb els seus productes, volen aconseguir “portar la carn vegetal al carnívor”.

Per la seva banda, l’empresa Gloop ha vist clar que cal aturar les grans quantitats de residus que generen els coberts de plàstic. La seva solució és menjar-nos-els. El seu director, Hernán Hernández, creu que les alternatives al plàstic, com ara la fusta o els materials compostables, no han estat una solució ideal.

Inspiració Michelin

La cita dels professionals de la restauració també ens permet degustar algunes de les tendències més gurmets. És el cas de les propostes de l’empresa Caviaroli. La seva proposta arriba juntament amb el restaurant Disfrutar i els seus polvorons de tomàquet. El fundador de l’empresa, Ramón Ramón, ha trigat un any i mig a desenvolupar aquest plat, del xef ex-Bulli Oriol Castro.