mesures estalvi energetic

(ACN / redacció) Ja està en vigor el decret de mesures d’estalvi energètic aprovat pel Govern espanyol amb l’objectiu de retallar substancialment la factura energètica i complir amb els objectius que marca Brussel·les. Des d’aquest dimecres, la temperatura de l’aire condicionat s’haurà de limitar a 27 graus i la calefacció no podrà superar els 19 graus. El decret també obliga als establiments a apagar els aparadors a partir de les 22 h i a tenir tancaments automàtics a les portes d’accés.

On s’aplicaran les mesures d’estalvi energètic?

El control de temperatura s’haurà d’aplicar a l’administració pública, comerços, supermercats, espais culturals com ara cinemes o teatres i també en estacions de transports. En canvi, les mesures d’estalvi energètic no afectaran a espais laborals com ara cuines o bars o qualsevol feina on els treballadors estiguin en moviment. En aquests casos, es respectarà la normativa laboral que marca el màxim de temperatura en 25 graus.

Tampoc hauran de regular el termostat a 27 graus hospitals, centres educatius i perruqueries, transport públic i les habitacions d’hotel, que es consideren un espai privat. A les cases particulars no s’introdueix cap límit de temperatura. 

Tancaments automàtics i aparadors apagats

Un altre dels canvis a aplicar és l’obligació d’apagar els llums dels aparadors a les 22 h. La resolució també s’aplica a l’enllumenat dels edificis públics que estiguin desocupats però no obliga els monuments com la Sagrada Família a apagar els llums que l’il·luminen. En aquest cas, serà la patronal que la gestiona qui decidirà què fer amb l’enllumenat.

A més, a finals de setembre també començarà a ser obligatori el tancament automàtic de les portes dels espais climatitzats. Una mesura que preocupa els comerciants pel cost que pugui tenir la seva instal·lació. Barcelona Oberta calcula que entre 25.000 i 30.000 establiments de Catalunya no podrà complir-ho. “No hi ha ni materials ni instal·ladors suficients per fer-ho complir”, adverteix la directora de l’ens, Núria Paricio, que demana “flexibilitat” al govern espanyol.

Un estalvi energètic del 7 %

El pla de mesures d’estalvi energètic estarà en vigor fins al novembre del 2023. Amb aquest decret, l’executiu de Pedro Sánchez espera reduir el consum d’energia un 7%, compromès amb la Unió Europea. D’aquesta manera, es compliria amb el pacte europeu de reduir la dependència energètica davant de l’amenaça d’un tall del subministrament de gas rus.