vaga 24 novembre 2022

El Govern ha aprovat un decret amb mesures d’estalvi energètic, entre les quals hi ha la limitació de la temperatura mínima d’aire condicionat a 27 graus i la màxima de la calefacció als 19 graus. Però hi ha algunes excepcions: els hospitals, les escoles, les perruqueries, els gimnasos o les bugaderies estan exempts d’aplicar aquests topalls de temperatura.

El Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic afegeix en una guia sobre aquestes mesures que també podran superar aquestes limitacions espais on sigui necessari fer-ho per condicions laborals. Tampoc no estaran obligats a aplicar aquestes limitacions els recintes que justifiquin la necessitat de mantenir “condicions ambientals especials” o que disposin d’una “normativa específica que ho estableixi”. Aquests límits estaran en vigor fins el dia 1 de novembre del 2023.

El document també detalla que els mitjans de transport n’estaran exempts (trens, avions, metro, vaixells, etc.) així com les habitacions dels hotels, on cada client podrà regular la temperatura com vulgui. En canvi als espais comuns sí que s’aplicarien els topalls.

Els locals no exempts hauran d’informar de la temperatura

Els recintes que hagin de complir aquestes limitacions hauran d’informar de “manera visible” sobre la temperatura i la humitat del local. A més, hauran de disposar d’un sistema automàtic de tancament de portes per preservar la temperatura, una mesura que s’exigirà a partir del 30 de setembre.

Les multes per incomplir aquest pla d’estalvi i eficiència energètica podran ser de fins a 60.000 euros en el cas d’infraccions lleus, sis milions en el cas de greus i fins a 100 milions si les infraccions són molt greus.