ajuntament de Barcelona

(ACN) L’Ajuntament de Barcelona ja ha publicat a la gaseta municipal la instrucció amb les disposicions generals per fer efectiu l’estalvi energètic que marca el decret del Govern espanyol, que entra en vigor dimarts que ve. La instrucció recull que les mesures són aplicables a totes les dependències municipals, siguin de gestió directa o indirecta. “En els espais refrigerats la temperatura no pot ser inferior als 27 ºC, i els calefactats no pot ser superior a 19 ºC, a excepció que es justifiqui que els recintes han de tenir condicions especials de climatització, o bé, que una normativa específica d’aplicació disposi altrament”, recull el text.

El document també inclou que l’apagada general de la il·luminació en tots els edificis municipals s’ha de produir quan acabi la jornada o, com a màxim, a les 21.00 h.

Pel que fa a l’aire condicionat, la instrucció insta que es programin els sistemes de control perquè deixi de funcionar quan no hi ha ningú o que s’ajusti en la mesura del possible els horaris laborals. A més, recorda que els espais amb aire condicionat no podran tenir ni portes ni finestres obertes i assenyala que la temperatura s’ha d’indicar a l’entrada dels edificis.

Apagar ordinadors, pantalles i evitar l’ascensor

Alhora, s’insta les treballadors a apagar ordinadors, les pantalles de sales o monitors i les fotocopiadores quan marxin i a evitar “sempre que sigui possible” l’ús de l’ascensor.

També es demana fer coincidir els horaris de neteja i manteniment dels edificis amb l’horari d’inici de la jornada laboral per evitar el consum energètic en hores de poca afluència. Un altre requeriment del consistori és substituir l’enllumenat per tecnologia LED.

Segons aquesta instrucció, s’hauran de revisar els edificis que no s’hagin inspeccionat des del punt de vista energètic des de l’1 de gener del 2021. De la mateixa manera, les gerències i les entitats que depenen del consistori hauran de remetre un pla d’eficiència energètica abans del 30 de setembre.

En vigor, el 10 d’agost

El document afirma que hi pot haver excepcions en cas “que es justifiqui que els espais o edificis hagin de tenir condicions especials, o bé, una normativa específica d’aplicació disposi altrament”. La instrucció entra en vigor el 10 d’agost.

L’Ajuntament de Barcelona va anunciar que prepararà un pla propi d’estalvi energètic que es posarà en marxa després de l’estiu.