L’Ajuntament decidirà en les properes hores si manté la il·luminació als monuments de Barcelona. La decisió afectarà edificis emblemàtics com la Sagrada Família, que formen part del teixit de l’enllumenat artístic de monuments il·luminats pel consistori. Tot i això, fonts municipals no han concretat quins altres edificis o escultures depenen de la gestió municipal.
La decisió es prendrà malgrat que la nova llei de mesures d’estalvi energètic del Govern espanyol no prohibeix il·luminar aquests elements, segons s’ha publicat al BOE aquest dimarts. En canvi, sí que s’obliga a apagar els llums dels edificis públics a partir de les 22 h si no estan en ús. També n’estan afectats els aparadors dels comerços.
No perjudicar l’activitat
En espera de més detalls, s’està estudiant la situació cas per cas, perquè la mesura “no ha de perjudicar en cap cas l’activitat”, segons va afirmar aquest dimarts el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia. En aquest sentit, va esmentar els museus. Badia també va avançar que hi haurà espais que “no caldrà que estiguin 24 hores encesos” i va remarcar que la normativa estatal insta a detectar “on podem ajustar aquests consums”.
La Pedrera també estudia la nova llei
En el cas concret de la Sagrada Família, l’horari habitual d’il·luminació a l’agost és de 21.30 a 0 h, unes franges que caldrà veure si l’Ajuntament modifica. En canvi, la decisió municipal no afectarà altres edificis del mateix Gaudí, com La Pedrera. En aquest cas, la fundació que gestiona la Casa Milà està estudiant la nova normativa i la situació energètica per decidir quines accions emprèn. De moment, s’il·lumina de nit, ja que els responsables remarquen que s’hi fan activitats nocturnes.
Més enllà de les administracions, Badia va fer dimarts una crida a tota la ciutadania a revisar el consum energètic i a prendre consciència dels hàbits per estalviar electricitat. “Crec que hem de generar tots aquests hàbits en el consum energètic i que en aquest cas hi ha camp per recórrer”, va dir.