Després de la publicació al BOE de les noves mesures per a l’estalvi energètic els responsables d’alguns comerços no acaben de veure clar que puguin aplicar correctament la normativa. En concret, els preocupa el punt del pla d’estalvi que fa referència a l’obligatorietat dels establiments comercials de disposar de tancaments automàtics a les portes per evitar que estiguin obertes i propiciar un malbaratament d’energia a l’exterior.

Qui ho pagarà, això?

Si bé l’obligatorietat dels tancaments a les portes no es farà efectiu fins al 30 de setembre, molts botiguers tenen por que això els acabi obligant a posar portes al seu negoci. És el cas de la drogueria Hermanos Martín, situada al carrer del Clot, que no té cap tipus de porta per facilitar l’accés als seus clients. En disposar d’aire condicionat, aquest fred s’acaba escapant per les entrades i, en definitiva, malbaratant.

Amb les noves mesures que volen aprovar, els que no tenim portes, què fem? Les hem de pagar nosaltres?
Manel Gómez, treballador de la drogueria Hermanos Martin

En Manel treballa a la drogueria i si bé no veu amb mals ulls el gruix de les noves mesures es pregunta si els locals que no disposen de portes estaran obligats a posar-les. “Amb les noves mesures que volen aprovar, els que no tenim portes, què fem? Les hem de pagar de nosaltres? És una despesa que tal com estem avui en dia, no es pot assumir”.

Treure la porta per la pandèmia i haver-la de tornar a posar

Un cas semblant el veiem a l’estanc del Clot. En Jaume va decidir, arran de la pandèmia, prescindir de la porta d’entrada per facilitar la ventilació del negoci i l’entrada i sortida dels clients. Va substituir la porta per una cortina d’aire i ara, amb les noves mesures d’estalvi, té por que l’obliguin a instal·lar-la de nou.

Vaig posar un cortina d’aire i amb aquesta llei no sé si aquesta cortina serviria com a porta, si m’obliguen a posar-la, no ho sé…
Jaume Paloma, propietari de l’estanc del Clot
En Jaume va prescindir de la porta arran de la pandèmia

A favor de les mesures d’estalvi

En William Rezende propietari de la vinoteca Per Tu, també situada al carrer del Clot, s’ho agafa amb més filosofia. Té l’aire condicionat a 25 graus i creu que posar-lo a 27 graus no suposarà cap diferència i sí, un major estalvi. Aquest botiguer espera que no hagi de canviar la porta d’entrada del seu local perquè no és del tot hermètica i veu amb bons ulls les mesures proposades pel govern. “Em sembla important que tinguem aquesta iniciativa d’estalvi i ens intentarem adaptar de la millor manera, si és bo per a un és bo per a tothom“.