mesures estalvi energètic limit aire acondicionat calefacció

Ja han entrat en vigor les mesures d’estalvi energètic, aprovada pel Consell de Ministres. Tal com havia anunciat dies abans el president de l’executiu, Pedro Sánchez, aquest decret inclou límits a la temperatura de l’aire condicionat i la calefacció en espais públics, però no suposarà limitacions en el subministrament. A continuació et detallem totes les mesures d’estalvi energètic aprovades pel Govern espanyol i t’expliquem a qui afectaran.

La temperatura de la calefacció i l’aire condicionat

El Consell de Ministres ha donat llum verda a la limitació de la temperatura de la calefacció a 19 graus i l’aire condicionat a 27 graus per tal de reduir ràpidament el consum d’energia en el context de la guerra d’Ucraïna. Segons l’executiu, s’estima que per cada grau de temperatura hi ha un estalvi d’energia del 7 %.

Aquesta mesura ha estat ben rebuda pels experts, que la veuen “oportuna i necessària però insuficient en context bèl·lic”.

Altres mesures d’estalvi energètic

El decret obliga els establiments a apagar l’enllumenat dels aparadors a partir de les 22 h i de tots els edificis públics que estiguin desocupats. A més, abans del 30 de setembre, els locals hauran de tenir tancaments automàtics a les portes d’accés per tal d’evitar el malbaratament d’energia, una mesura que no ha estat ben rebuda pels comerciants.

A més, els locals hauran d’exhibir cartells o pantalles per fomentar l’estalvi energètic entre la ciutadania. D’aquesta manera, l’executiu de Pedro Sánchez estén a altres espais les mesures que ja aplica a l’Administració pública.

A qui afectaran la limitació de la temperatura i les mesures d’estalvi energètic?

Les mesures d’estalvi energètic afectaran els comerços i centres comercials, espais culturals com cinemes o centres de congressos, centres de treball i infraestructures destinades al transport de persones com ara estacions i aeroports. Per tal d’incrementar l’eficiència energètica i l’estalvi, el Govern ha aprovat un fons de 100 milions d’euros per al sector serveis i 100 milions d’euros més per a la indústria.

Les mesures per reduir la factura de la llum només afectaran els espais públics i en queden al marge les llars. Tot i això, la intenció del Govern és que la ciutadania en prengui consciència i també les apliqui. De fet, segons Sánchez, aquest decret suposarà un “estalvi en la factura de la llum i la competitivitat de la indústria” i no comportarà talls de subministrament per a les famílies i la indústria.

Excepcions a les mesures d’estalvi energètic

Segons ha informat el Ministeri de Transició Ecològica i Transició Demogràfica a betevé, la regulació només afecta els edificis. Per tant, el transport públic queda exclòs de regular la temperatura de l’aire condicionat i la calefacció a l’interior. En canvi, sí que ho haurà de fer a les estacions.

Altres excepcions a les mesures d’estalvi energètic són les escoles, hospitals i altres centres sanitaris, perruqueries, gimnasos, bugaderies o habitacions d’hotels. El ministeri afegeix també que podran superar aquestes limitacions aquells espais on sigui necessari fer-ho per condicions laborals i els bars i restaurants, que podran fer servir l’aire condicionat a 25 graus.

Quan entraran en vigor les mesures d’estalvi energètic?

Un cop publicada al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), aquesta mesura per estalviar en la factura de la llum entrarà en vigor el 10 d’agost i estarà vigent fins l’1 de novembre del 2023. Tot i això, com que és un decret, haurà de ser convalidat pel Congrés dels diputats en un màxim de 30 dies.

De cara a la tardor, l’Ajuntament de Barcelona ja prepara un pla propi d’estalvi energètic per millorar la sostenibilitat i la sobirania energètica.