aire acondicionat

La calor i la xafogor ja fa dies que són considerables, a Barcelona, i l’ús de l’aire condicionat és generalitzat a moltes llars i negocis. Però en fem un ús adequat per al medi ambient i la nostra salut?

Temperatura idònia de l’aire acondicionat

Durant aquests dies de calor forta, els termòmetres podran enfilar-se fins als 30 ºC a la costa central. Si posem l’aparell d’aire condicionat a 25-26 ºC, ja es notarà una clara refrescada. Si el posem a una temperatura inferior, el consum serà molt més alt i el contrast tèrmic entre l’interior i l’exterior serà perjudicial per a la salut.

No es recomana engegar l’aparell a una temperatura baixa i anar-la apujant un cop l’habitatge ja estigui fred, ja que així no s’aconsegueix refredar més ràpid i, en canvi, sí que es malgasta consum.

Aparells eficients i ben ubicats

Per tal de mantenir una bona temperatura interior, es recomana tenir unes portes i finestres ben aïllades, ja que hi ha espais on més d’un 20 % de la refrigeració s’escapa per les finestres.

S’aconsella comprar aparells eficients, amb l’etiqueta A++++-, que són més respectuosos amb el medi ambient i, malgrat que comprar-los surt més car, poden suposar un estalvi del 40 % del consum energètic.

No cal comprar l’aparell més potent del mercat, sinó mirar quin s’adapta millor a les necessitats de l’espai que volem refredar. Per refrigerar uns 20 m2 es necessita una potència de 2,5 kWh , però per refredar espais d’uns 30 m2 la potència també ha de ser major, d’uns 3,5 kWh. També es pot estalviar en aquest sentit si l’aparell té funcions específiques tipus “eco” o “nit”, així com tenint cura dels filtres: s’aconsella netejar-los almenys una vegada a l’any.

La ubicació a l’hora d’instal·lar l’aparell també serà important: es recomana que sigui un lloc on no toqui el sol i que sigui lluny tant d’aparells electrònics que desprenguin calor com de portes i finestres.

Una altra mesura a tenir present és apagar l’aparell a la nit i quan no estiguem presents a l’espai d’influència de l’aire condicionat.