L’augment de la factura de la llum ha incrementat l‘interès per l’estalvi energètic i econòmic. Això ha despertat la curiositat de molts barcelonins per l’ús de les energies renovables, sobretot per la instal·lació de plaques solars a les comunitats de veïns o els domicilis particulars. El vicepresident del Gremi d’Instal·ladors de Barcelona, Miquel Àngel Rojas, explica que “des de l’any passat hi ha un increment de la demanda del 70 o el 80 %“.

Segons dades de Barcelona Energia, generar energia aprofitant el sol pot significar un estalvi del 25 % anual de la factura de llum. Les administracions veuen també una oportunitat de disminuir la dependència de les energies fòssils. Per aquest motiu, s’han impulsat ajuts i subvencions, com ara bonificar el 50 % de l’import de l’IBI durant els 3 anys posteriors a la instal·lació.

Tot i això, i tenint en compte que en els darrers anys les energies renovables han experimentat un ràpid creixement, a Barcelona només el 6 % dels terrats disposen de panells fotovoltaics, segons el gremi.

Impuls a la instal·lació de plaques solars en comunitats de veïns de Barcelona

Quins són els requisits per a l’instal·lació?

Des del Gremi d’Instal·ladors expliquen que els panells es poden posar als domicilis particulars, tramitant prèviament el permís, o als terrats dels edificis. També cal tenir en compte que per executar el projecte només cal una majoria simple en una votació a la comunitat i que l’edifici compleixi alguns requisits: Per exemple, disposar de l’espai suficient a la coberta, d’una teulada sense ombres i de zones comunes amb espais per poder passar els cables.

Per facilitar la instal·lació de plaques solars, l’Ajuntament ha creat un mapa on, introduint l’adreça del domicili, es pot saber si l’edifici és adequat per a aquest tipus d’instal·lacions. Pots consultar-lo aquí.

Falta mà d’obra qualificada

Sigui com sigui, des del gremi recomanen fer la instal·lació sempre per empreses homologades i certificades, “per evitar possibles ensurts”. Això sí, les empreses instal·ladores asseguren que l’auge de l’energia solar, ha provocat una manca de professionals qualificats en aquest sector: “Si fem una foto a mitjà termini, per exemple del 2030, necessitaríem formar 28.000 treballadors”, diu Rojas. En aquest sentit, explica que els costa trobar treballadors “perquè no s’està estudiant o no es vol estudiar per a desenvolupar aquesta professió”. Assegura que estan treballant en propostes per incentivar la formació en aquest àmbit.