(ACN) La vicepresidenta tercera del Govern espanyol, Teresa Ribera, ha afirmat aquest divendres que la nova normativa d’estalvi energètic inclourà excepcions en els llocs de treball amb feines que impliquen moviment i que, per llei, han de tenir una temperatura més baixa dels 27 graus que preveu el pla anunciat. En diverses entrevistes a la ràdio aquest divendres, Ribera ha assegurat que el decret, que entrarà en vigor dimarts que ve, s’ha d’aplicar amb flexibilitat i respectant la normativa laboral.

Preguntada directament pel cas d’un bar on els cambrers treballen en moviment, Ribera ha assegurat que “la normativa laboral recomana que (la temperatura) sigui d’uns 25 graus”. “Una cosa és mantenir una temperatura còmoda per als treballadors i l’altra són 19 graus”, ha puntualitzat a Onda Cero, tot remarcant que encara que no s’arribi al màxim fixat per l’executiu, la mesura suposarà un estalvi d’energia.

Segons ha dit la ministra, els comerços i establiments hauran de justificar quan no apliquen el límit de temperatura i ha posat com a exemple que discoteques, cuines o gimnasos necessiten una temperatura diferent que una llibreria. “Si en un determinat espai es justifica, perquè és necessària, una temperatura diferent, es pot donar per bo”, ha explicat a Catalunya Ràdio. En aquest sentit, la també ministra de Transició Energètica ha indicat que el pla ja preveu una diferenciació entre feines “sedentàries i en moviment”, i que es permet posar l’aire condicionat a 25 graus en el segon cas.

Sobre qui ha de ser responsable de multar i perseguir els incompliments de la nova norma, Ribera ha confiat que “no hi hagi sancions, perquè tothom compleixi”. Tanmateix, ha reconegut que la competència d’execució de la normativa és de cada comunitat, de manera que dependrà de cadascuna decidir com s’aplica.

Els restaurants, satisfets amb la flexibilització

Molts establiments de restauració veuen bé aquesta flexibilització. El copropietari del restaurant Siamo Quà, a la rambla del Poblenou, assegura que a 27 graus no es podria treballar i veu amb bons ulls que el límit s’hagi rebaixat a 25. “No, a 27 és impossible, a 25 graus es nota l’alleujament. De fet, nosaltres ja la tenim a 25 graus, mai la posem per sota perquè, efectivament, nosaltres també estalviem energia“, explica. No obstant això, afegeix que alguns clients tenen calor a 25 graus i que també hi afecta la quantitat de comensals que hi hagi a la sala.

Per als cambrers també és una bona notícia que la climatització pugui estar per sota dels 27 graus, ja que el seu càrrec implica moviments constants. Un dels treballadors del bar La yaya del Poblenou, José Alexander Alzate, assegura que fer la seva feina amb temperatures altes és realment molest. “Es passa malament perquè estàs de cara al client, suant, a vegades portes la safata i et cau la goteta, per a mi és una mica incòmode”, detalla el cambrer.

Les habitacions d’hotel, excloses de la normativa

D’altra banda, la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, ha recordat que el decret de mesures d’estalvi energètic que va aprovar el Consell de Ministres no inclou l’obligatorietat de mantenir les habitacions d’hotel a 27 graus.

Les habitacions es consideren d’àmbit privat, igual que els domicilis, i per tant no estan subjectes a les restriccions. Per tant, segons Maroto, el “confort” dels turistes “està garantit”, i les restriccions només s’apliquen a les zones comunes dels hotels. A més ha recordat que el decret atorga “flexibilitat” per zones com la cuina o la tintoreria, així com als comerços quan tenen pics d’ocupació, perquè la restricció s’apliqui “tenint en compte el sentit comú”.

Noves mesures d’estalvi energètic a la tornada de vacances

Ribera s’ha referit també a les mesures que es prendran a la tornada de vacances per estalviar energia i ha deixat clar que no hi ha “cap intenció d’imposar restriccions a dins de les cases”. Recomanacions sí, moltes de clàssiques, de comportament amb els termòstats, les finestres o els electrodomèstics, però no hi ha intenció d’imposar limitacions o prohibicions a les llars”, ha agregat Ribera a la ràdio pública catalana.

En resposta a les crítiques del govern per la falta de diàleg en el disseny del paquet de mesura sobre estalvi elèctric, Ribera ha assegurat que es va debatre amb les comunitats autònomes dijous passat a les conferències sectorials de medi ambient i d’energia amb els consellers de totes les comunitats.

“Sempre que algú reclama diàleg, cal activar totes les vies de diàleg. El que no ha passat és que això hagi passat sense diàleg previ”, ha afegit. D’altra banda, no ha descartat incorporar “suggeriments” al pla de contingència d’estalvi energètic que prepara ara el govern estatal.