Fa tres dies que el col·lectiu dels taxistes van iniciar la protesta al carrer, cosa que ha deixat sense servei els usuaris i ha bloquejat el trànsit al centre de la ciutat. La Fundació Barcelona Comerç alerta que si la mobilització s’allarga més dies afectarà el transport de mercaderies. “Aquest dilluns ja hi ha empreses de transport que ens han avisat que no podran fer el repartiment de productes”, ha afirmat Salva Vendrell, president de la Fundació Barcelona Comerç.

“Compartim la situació d’intrusisme, però no la paralització de la ciutat”

Els comerciants entenen la problemàtica que afecta el sector del taxi i se solidaritzen amb ells perquè consideren que comparteixen una situació d’intrusisme. “Nosaltres fa anys que patim intrusisme en el comerç amb les plataformes de venda per internet, i la venda de productes il·legals i falsificats”, ha dit Vendrell. El que ja no veuen amb bons ulls és que el col·lectiu expressi el seu malestar “paralitzant la ciutat”. Vendrell ha assegurat que “es podrien manifestar d’una altra manera”. El representant de la fundació també ha dit que els principals afectats de les mobilitzacions “sempre són els mateixos, com els comerciants, veïns i turistes”. I ha assegurat que les protestes estan perjudicant “la famosa marca Barcelona”.

Els comerciants consideren que els qui han de resoldre la problemàtica són les diferents administracions, tant la catalana com l’espanyola. “És un conflicte entre les dues administracions”, ha afirmat Vendrell. A més, ha manifestat que no estan d’acord que siguin “els tribunals els qui s’hagin de pronunciar com ha passat fins ara”.

“Els taxistes hauran de ser més competitius”

La plataforma RETAILcat, que representa 35.000 comerços de Catalunya i de la qual forma part la Fundació Barcelona Comerç, ha alertat també de les conseqüències d’aquesta vaga. Des de l’entitat han manifestat que el sector del taxi es troba en una “situació semblant a la del comerç als anys 90 amb l’entrada de grans operadors i al 2000 amb les plataformes de vendes per internet”. També han advertit que els taxistes “hauran de trobar vies per ser competitius davant les alternatives que sorgeixen” com el servei que ofereixen Uber i Cabify (lloguer de cotxes amb conductor).

També hi ha qui es beneficia

Hi ha qui ha vist incrementada la seva facturació amb la mobilització del sector del taxi. Es tracta dels bars i restaurants propers a la Gran Via, ja que han tingut un repunt en la seva clientela, majoritàriament taxistes. També una botiga de lloguer de bicicletes situada al carrer de Gran Via cantonada Balmes. La seva responsable ha explicat que, davant la falta de taxis, molts turistes han optat per anar en bicicleta. Per últim, hi ha comerços que no s’han vist afectats per les aturades dels taxistes i ho atribueixen a que els carrers perpendiculars a la Gran Via estan oberts al trànsit.