(ACN/redacció) Jaume Plensa donarà una obra de grans dimensions a l’Hospital Clínic en homenatge al personal sanitari i al seu paper durant la pandèmia del coronavirus, segons ha avançat ‘La Vanguardia’ i han confirmat l’ACN i betevé. L’escultura presidirà el vestíbul de l’edifici. Fonts del Clínic han confirmat que s’hi instal·larà a la tardor.

D’aquesta manera, l’escultor ha volgut reconèixer l’esforç fet des d’aquest hospital, un esforç que ha seguit de prop, com també el de la resta del sistema de salut del país. L’amistat coneguda entre Plensa i el director general del Clínic, el doctor Josep Maria Campistol, ha estat la clau de volta de la donació.

La peça donada és ‘Blau’, un rostre esculpit en una gran roca de basalt que supera els dos metres d’alçària i pesa dues tones i mitja. L’escultor barceloní, que va rebre el guardó Pau Casals per la seva excel·lència en les arts plàstiques, la va crear fa quatre anys. Sobre el significat de l’escultura, Plensa explica que podria representar l’emergència de la vida des de la matèria o el mateix somni de la vida, una dama amb gorgera o, fins i tot, una pacient en la seva convalescència. “Els artistes, de vegades, fem les obres de una manera intuïtiva, la creació és gairebé una manera de nedar en una piscina negra sense saber si vas endavant o enrere, i quan treus el cap i respires resulta que has fet alguna cosa que connecta amb coses que no t’esperaves”, explica.

A la ciutat ja hi ha altres obres de Plensa. L’escultura Carmela‘ llueix davant del Palau de la Música, després d’un acord de cessió amb l’Ajuntament per un període de vuit anys prorrogables. La peça formava inicialment part d’una exposició temporal, però els veïns van reivindicar que es quedés al barri.

Una altra obra seva és al barri de Verdum, l’‘Escullera’. En aquest cas, en canvi, es tracta d’una obar poc coneguda pels veïns. La Síndica de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, va denunciar l’any passat que estava en estat d’abandó.