Aquests dies molts barcelonins estan gaudint de les vacances d’estiu o les començaran ben aviat, el mes d’agost. I la pregunta que molts ciutadans es fan és: ens confinaran abans de marxar? Doncs bé, el Departament de Salut ha explicat aquest dimarts que no es preveu el tancament a curt termini per controlar els brots nous de la covid-19.

“Hem de conviure i no tancar”

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha afirmat que Salut opta per utilitzar altres vies com la prevenció i els bons hàbits de la ciutadania per evitar la mesura dràstica del confinament. “Hem de conviure i no tancar. No hem de voler com a societat el confinament. Pensem en el confinament perquè controlem la infecció. No, la infecció la podem controlar d’una altra manera”. 

En la mateixa roda de premsa, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha assegurat que el govern té les eines necessàries per contenir la pandèmia i evitar el tancament. “Tenim un pla, tenim un control, tenim els nivells de control, tenim els sistemes d’informació, tenim la gent a punt, tenim la formació feta, tenim la capacitat diagnòstica, tenim la capacitat assistencial per poder fer front a aquests mesos i intentar no haver d’arribar a l’últim recurs”, ha assegurat.

Sense pressió a les UCI

Argimon ha explicat que les dades epidemiològiques de Barcelona han evolucionat positivament en els darrers dies amb un descens de la incidència acumulada de casos, la taxa de contagi ha baixat a un infectat per cada malalt i també ha caigut el risc de brots. I a més, tot i que la pressió assistencial és considerable a l’atenció primària, està controlada a les unitats de cures intensives dels hospitals. Tot plegat reforça la idea de no confinar la població en els propers dies. “En principi no estem en una situació en què hem de reduir tota aquella activitat o que hem de reduir tota la mobilitat”, ha sentenciat.

Pla de control de la covid-19

La consellera de Salut també ha presentat les línies estratègiques del pla de control de la covid-19 a Catalunya que té com a objectiu disminuir la transmissió del virus i trencar les cadenes de contagi. La Generalitat ha explicat que classificarà les regions del país en sis nivells de control epidemiològic en funció d’una desena de criteris que inclouran les dades de l’evolució de la pandèmia, el risc de brot, la taxa de contagi i la pressió assistencial al sistema sanitari.

Barcelona ara se situa al nivell 3, que implica que a la ciutat hi ha brots complexos i que per nombre o context no són fàcils de seguir o acotar. I a més hi ha transmissió comunitària del virus però sense un impacte assistencial considerable.