El serial va començar el 2021 amb les fuites d’aigua contínues al magatzem del mercat, que van revelar problemes estructurals d’aluminosi i inestabilitat. L’Institut Municipal de Mercats (IMMB) en va fer un estudi que va confirmar el que ja se sospitava: calia traslladar parades i comerciants mentre es reforma l’edifici de Pi i Margall.

Mercats va donar com a bona la ubicació dels Jardins del Baix Guinardó per a la carpa provisional, a 10 minuts de l’equipament actual però amb canvi de districte: de Gràcia, a Horta-Guinardó. També es va posar data per al trasllat, el 2023, i se’n va presentar el projecte amb imatges virtuals. La nau central se situaria a l’esplanada del parc, amb una gran porxada per accedir-hi.

I aquí va esclatar el conflicte: una part dels veïns del Baix Guinardó s’hi van oposar perquè, segons el seu parer, perdien un espai d’esbarjo i, a més, s’havien de talar 26 arbres. Va ser aleshores quan, el novembre del 2022, l’alcaldessa, Ada Colau, va frenar el projecte per trobar una altra localització. “És un pulmó en una zona molt densa, que té un ús intensiu”, va justificar Colau.

Després d’alguna protesta i malestar amb els paradistes, s’ha arribat a l’actualitat: es manté la carpa provisional als Jardins del Baix Guinardó, però no a l’esplanada, sinó damunt del llac, que s’haurà de buidar. Entitats i veïns no ho han rebut bé perquè, diuen, es continua perdent espai verd, fins i tot amb una família d’ànecs que s’hi ha establert.

Sigui com sigui, la previsió és que els paradistes s’hi puguin traslladar el juliol del 2024, un any més tard del previst. En paral·lel, començarà la reforma del Mercat de l’Estrella actual.