Els problemes estructurals per filtracions d’aigua al Mercat de l’Estrella són el principal problema que ara mateix afecta els comerciants d’aquest equipament. Per aquest motiu, l’Institut Municipal de Mercats està fent un estudi que ha de confirmar el que ja esperen: que el mercat es vegi obligat a traslladar-se. De fet, ja se sap la ubicació on aniria: al Parc del Baix Guinardó.

Les filtracions es van detectar fa uns mesos i l’IMMB ja ha avançat els processos administratius per si l’estudi que s’està fent determina que el trasllat s’ha de fer efectiu. La carpa provisional es construiria al barri del costat, a prop del mercat, al Parc del Baix Guinardó. Segons ha explicat Lourdes Vico, presidenta de l’Associació dels Paradistes del Mercat de l’Estrella, el problema concret són unes fuites d’aigua a la zona de magatzems. Els escapaments d’aigua van coincidir amb les obres que es feien en un edifici del costat de l’equipament, que també es va veure afectat i que des de l’associació creuen que podria haver agreujat la situació.

Des que van fer les obres, ha empitjorat. De cop i volta sortia aigua de les càmeres, poqueta cosa, però anava sortint aigua per molts punts diferents
Lourdes Vico, presidenta de l’Associació dels Paradistes del Mercat de l’Estrella

Els paradistes, en general, no veuen amb bons ulls haver de traslladar-se, tot i que hi ha diversitat d’opinions. Alguns es queixen que podria significar jubilar-se fora de l’equipament i, fins i tot, hi ha alguna parada que fa poc que s’ha trobat en la mateixa situació, perquè ja ve del Mercat de l’Abaceria, que va fer el trasllat fa tres anys. D’altres, creuen que marxar del mercat podria ajudar que es facin totes les reformes que hi ha pendents i sense patir les molèsties per les obres. Per exemple, es podria aprofitar per retirar el sostre, que tot i que no és perillós, és d’uralita i s’ha de treure algun dia, explica la Lourdes Vico.

Els comerciants veuen el possible trasllat com una bona oportunitat per retirar el sostre d’uralita

Entre els clients, l’altra part afectada, també hi ha visions diferents. A alguns els suposarà haver d’anar una mica més lluny a fer la compra. Amb tot, la majoria coincideix que continuaran comprant a les parades de sempre. “És el doble de distància, però estic acostumada a comprar als llocs d’aquí, a la plaça”, explica la Marisol García, clienta habitual. “Em serà més incòmode, però jo continuaré anant-hi igualment perquè és el meu mercat de tota la vida”, afegeix Carmen Cuenca.

Els paradistes esperen saber com més aviat millor si hauran de marxar del mercat o no, per posar fi a la incertesa d’aquests dies. L’IMMB, per la seva part, els ha comunicat que els resultats de l’estudi que han d’aclarir si cal el trasllat es coneixeran entre finals d’any i principis del vinent.