L’Ajuntament de Barcelona ha proposat als comerciants del Mercat de l’Estrella (al barri del Camp d’en Grassot) que la carpa provisional s’ubiqui al llac dels Jardins del Baix Guinardó, mentre es fa la reconstrucció de l’edifici definitiu. Així ho han explicat a betevé diversos treballadors del mercat en sortir de la reunió que han mantingut comerciants i representants del govern municipal per posar en comú els plans de futur del nou mercat. Fonts municipals també ho han confirmat.

Inicialment, estava previst que la carpa provisional s’ubiqués en una esplanada dels mateixos Jardins del Baix Guinardó, però l’alcaldessa, Ada Colau, va aturar el projecte de “motu proprio”, després de l’oposició veïnal. Més endavant, el regidor de Presidència, Jordi Martí, va avançar que una ubicació alternativa podia ser en un extrem dels jardins. I ara, finalment, l’Ajuntament ha optat per situar la carpa provisional al llac que hi ha en aquest entorn. Paqui Hermosel, treballadora de la Xarcuteria de la Sònia, és una de les empleades que ha confirmat la notícia a betevé.

En comptes d’anar al centre del parc, anirem al llac, només ocuparem el llac”
Paqui Hermosel, xarcutera del Mercat de l’Estrella

S’haurà de buidar el llac

A través d’un comunicat de premsa, l’Ajuntament ha fet públiques les seves valoracions i ha explicat que el calendari preveu fer el trasllat el juliol del 2024, en paral·lel a l’inici d’obres de l’edifici definitiu. El consistori també diu que l’operació obligarà a treure l’aigua del llac, que ara mateix és ple i hi té ànecs vivint.

La reunió s’ha fet a porta tancada, dins del Mercat de l’Estrella, encapçalada per Janet Sanz (tinenta d’alcaldia d’Urbanisme) i Montserrat Ballarín (regidora de Comerç i Mercats), i ha generat “cares llargues” entre els comerciants, segons han explicat alguns treballadors del mercat a la sortida de la trobada.

L’emplaçament permet mantenir el funcionament normal del parc”
Ajuntament de Barcelona

La primera proposta de mercat provisional preveia una gran porxada per conduir els compradors cap a l’interior de la carpa

En el mateix comunicat, l’Ajuntament argumenta que la nova ubicació “permet mantenir el funcionament normal del parc” perquè es mantindrà la zona esportiva i de jocs i, a més, assegura que “el mercat provisional se situaria en un espai accessible i té un bon accés des del carrer”. Un cop marxi la carpa provisional, el consistori es compromet a redactar un projecte de reforma integral dels Jardins del Baix Guinardó per “integrar l’antic llac com a part del parc, amb zones verdes i jugables”.

A través de Twitter, la regidora d’Horta-Guinardó, Rosa Alarcón (PSC), ha lamentat que “hem perdut uns mesos vitals per al mercat de l’Estrella per acabar arribant a una solució semblant”.

Protesta contra el mercat al llac

La plataforma veïnal Salvem el Baix Guinardó ha convocat aquest dilluns a la tarda una protesta als Jardins del Baix Guinardó contra la decisió de l’Ajuntament. El col·lectiu alerta que els jardins són el pulmó verd del barri i un espai molt important tant per passejar-hi com per fer-hi esport, i també perquè els nens hi jugan. A més denuncia que amb el buidatge del llac s’hauran de traslladar els ànecs.

Inicialment calia talar 18 arbres

La primera proposta per traslladar la carpa provisional al centre dels Jardins del Baix Guinardó va provocar les protestes de molts veïns i usuaris del parc, sobretot després de saber que les obres suposaven haver de talar 18 arbres de l’espai i replantar-ne 8 més.

Al novembre, l’alcaldessa, Ada Colau, va anunciar que el trasllat, previst per a finals del 2023, s’havia d’aturar i trobar una altra ubicació. Durant tot aquest temps s’han buscat diferents alternatives. Caldrà veure, però, si aquesta decisió convenç els veïns contraris al projecte dins del parc.

El problema principal, les filtracions d’aigua

Els paradistes es van mostrar preocupats i decebuts per l’aturada del projecte, i van donar un ultimàtum a l’alcaldessa, per trobar una ubicació que satisfés tant els comerciants com el consistori. Fonts de l’Institut Municipal de Mercats assenyalaven, a més, la necessitat del trasllat del mercat per poder remodelar l’edifici actual, que té problemes de seguretat avalats per diferents informes. Els principals, són les filtracions d’aigua, especialment a la zona dels magatzems. Cal fer unes obres importants i per això és necessari ubicar el mercat en un altre lloc mentre durin els treballs.