Els visitants del Jardins del Baix Guinardó tenen des de fa una setmana un nou atractiu: una família d’ànecs que s’ha establert al llac que hi ha enmig del parc. Es tracta d’una mare i vuit aneguets de l’espècie collverd, la més comuna al continent europeu. Els primers dies que van aparèixer, alguns veïns van alertar del perill que suposava que fossin allà, ja que és una zona per on es passegen molts gossos sense lligar i on sovint les gavines aterren buscant preses per alimentar-se. De fet, alguns usuaris asseguren que ja han desaparegut un parell de cries i que s’ha deixat de veure el pare.

“La femella va venir prenyada junt amb el mascle i va tenir els aneguets aquí mateix”, explica la Clàudia, que ve cada dia als jardins. “No sé si estaran gaire segurs aquí, ja que solen haver-hi gavines. Al principi eren 11 ànecs i ara ja en són menys”, afegeix la Sara, que passa diàriament pel parc, camí de l’escola. En una de les illetes del llac algú ha instal·lat una rampa de fusta lligada a un arbre perquè els aneguets hi puguin pujar i estar més protegits.

Ànecs al llac dels jardins del Baix Guinardó

Un fet habitual a espais urbans amb aigua

Tot i que el veïnat del Baix Guinardó està molt sorprès amb l’aparició d’aquests ànecs al llac, ja que no havia passat mai fins ara, no es tracta d’un fet excepcional a Barcelona. Als Parcs de la Ciutadella i de l’Espanya Industrial se’ls pot veure de forma habitual, ja que s’han adaptat molt bé en aquells espais. “No és estrany que hi siguin, ja que el collverd és una espècie molt oportunista i aprofita qualsevol massa d’aigua més o menys tranquil·la per criar”, explica Xavier Riera, responsable de l’àrea de divulgació de l’Institut Català d’Ornitologia.

També recomana que la gent no els doni menjar i que qui s’hi apropi amb gossos els porti lligats. “Si se’ls respecta tindrem la sort de veure com creixen i com fan el plomatge, que és diferent en mascles i en femelles, són animals amb qui es pot conviure sense cap problema”, conclou.