“Tota amor és latent en l’altra amor,
tot llenguatge és saó d’una parla comuna,
tota terra batega a la pàtria de tots,
tota fe serà suc d’una fe més alta”

Aquests quatre versos es poden llegir en una discreta placa a la façana del número 57 del carrer Major de Sarrià, la casa on va néixer el poeta Josep Vicenç Foix. El seu pare, el mestre pastisser manresà Josep Foix Ribera i la seva mare, Paulina Mas Rubinat, van obrir les portes de la pastisseria Foix de Sarrià el 19 de març del 1886.

125 anys de negoci familiar a Sarrià

El Jordi Medrans, cosí del poeta i actual propietari del negoci, fa memòria genealògica: “El matrimoni va tenir tres fills: dues nenes i ell. Una es va fer monja, l’altra ajudava aquí a la botiga, i en Foix a partir dels 20 anys ja es va posar en les seves coses de la literatura i l’art. Quan hi havia diades, de petit, ajudava els seus pares aquí i, per tant, sabia fer panellets i dolços. Encara, de gran, a vegades entrava a l’obrador i els deia això va així i aixà”. J. V. Foix no va ser mai pastisser d’ofici, però sí una presència activa al negoci: aportava idees a la decoració del local, en redactava els rètols, i li donava vida.

Obrador i despatx d’un lletraferit

L’any 1923, Foix es va fer càrrec juntament amb la seva germana Carolina d’una nova botiga a la plaça de Sarrià, on es va instal·lar. Mentre a l’obrador fornejaven dolços, Foix enfilava paraules: “Allà, ell hi tenia el despatx on feia la feina de periodista i on anaven a veure’l tots els seus amics: en Sagarra, en Carles Riba i en Dalí, quan venia aquí” explica Madern. “Quan jo tenia 30 anys, en Foix em va dir que m’encarregués del negoci”. Des de llavors, i amb l’ajut del seu germà Oriol, van donar un nou impuls a aquesta pastisseria, que fa 125 anys que aposta per la tradició, la innovació i la qualitat.