El Saló Nàutic Internacional de Barcelona torna a l’octubre amb la 57ena edició als molls de la Fusta i d’Espanya del Port Vell. El certamen se celebra del 10 al 14 d’octubre. Aquesta és una edició que creixerà un 8 % respecte a l’anterior, amb 275 expositors i 700 embarcacions. Amb el lema ‘Fans de la mar’, l’organització aposta per fer arribar l’afició per la mar a un públic més ampli. El certamen aposta també per la nova tecnologia i la innovació que incorporen els vaixells, i també pels motors híbrids i els materials cada vegada més sostenibles.

La nàutica, un sector a l’alça 

El sector de la nàutica està en plena recuperació

i també està experimentant canvis, en la línia del que passa amb altres sectors com l’automobilístic i l’habitatge. “El públic més jove ja no pensa amb la lògica de la propietat sinó de l’ús”, ha explicat Carlos Sanlorenzo, secretari general de l’Associació Nacional d’Empreses Nàutiques. És per això que les matriculacions de lloguer han estat les grans protagonistes enguany, amb un creixement del 10 %.  “S’han expedit 50.000 títols nàutics i no tothom comprarà una embarcació. Són persones que volen gaudir del mar sense que això vulgui dir que hagin de comprar. Prefereixen llogar“, explica Sanlorenzo.

S’espera que sigui una de les millors edicions que s’han fet mai. L’esdeveniment, el més important del país, “confirma la seva condició de millor plataforma comercial i promocional de la nàutica tant de lleure com esportiva”, ha dit Luis Conde, president del saló. També ha destacat que una de les protagonistes seran “la vela lleugera i esportiva”.

salo nautic Barcelona

Les grans marques del sector no han faltat a la cita. Hi assisteixen Beneteau, Jeanneau, CNB – Lagoon, Sunseeker, Touron, Yamaha o Zodiac, entre d’altres. Precisament Sunseeker presenta el vaixell més car del saló, de 22 metres d’eslora i un preu de 2 milions d’euros. Dels 700 vaixells que estan exposats, n’hi ha 165 que estan a l’aigua.

Creixen les vendes d’embarcacions petites

Les dades que s’han fet públiques corroboren que el primer semestre del 2018 han crescut les matrícules respecte al mateix període de l’any passat. Els primers sis mesos del 2018 s’han venut 3.256 embarcacions de lleure noves. En canvi, en el mateix període de l’any passat se’n van vendre 3.171, fet que suposa un creixement del 2,7 %.

Els vaixells que han tingut més èxit han estat els de petita i mitjana eslora (entre sis i vuit metres). D’aquest tipus -que habitualment s’utilitzen per fer recorreguts curts per visitar cales i sortir a pescar- durant el primer semestre del 2018 se n’han venut 695, 100 més que durant el mateix període del 2017. L’increment arriba al 16,8 %. Les xifres també són positives en les embarcacions que fan entre 12 i 16 metres. Les vendes han crescut un 12,6 % respecte als primers sis mesos de l’any passat. El primer semestre del 2018 se n’han venut 116 i en el mateix període del 2017 es van registrar 103 compres.

Aquest és un sector que a tot l’estat genera 12.000 milions d’euros sobre la producció efectiva total i crea uns 82.345 llocs de feina. L’organització pretén que es vegi la nàutica com una afició que no és elitista i diuen que així ho demostra l’increment de les vendes de les barques més petites.

saló nàutic Barcelona

Activitats per a tots els públics

A banda de fer un tomb pel Saló Nàutic i interessar-se pel tipus d’embarcacions que s’hi exposen, el públic té l’oportunitat de practicar esports d’aigua. Hi ha una àrea on es promociona la vela. Però l’atracció principal és l’Àrea Fun Beach. Es tracta d’un espai amb accés directe al mar on els visitants poden fer vela, caiac i surf de rem, o “paddle surf”. També hi ha una exposició de vaixells clàssics i on s’ofereixen tallers i activitats dirigides a tota la família.

El centenari del pailebot Santa Eulàlia, també al saló

El pailebot Santa Eulàlia celebra enguany el seu centenari amb diversos actes commemoratius. Aquesta és una altra de les atraccions del saló. Els visitants tenen l’oportunitat de veure “in situ” l’embarcació construïda el 1918 i destinada al transport de mercaderies. El pailebot, amarrat a la zona d’exposició dels vaixells flotants, es pot veure per dins.