Tot un conjunt d’entitats de la Zona Nord han sumat esforços per promoure la inserció laboral dels joves. El projecte Ocupa’t BCN barreja formació en cuina i audiovisuals per motivar els joves a trobar feina. La idea és fer-los créixer tant en l’àmbit professional com el personal. El projecte s’inspira en l’auge del binomi “cuina i audiovisual” que trobem a les xarxes socials. Molts cuiners, xefs o “foodies” es dediquen a compartir fotos i vídeos dels restaurants que visiten, els plats que mengen o les receptes que fan.

L’Ocupa’t BCN rep el suport de l’Ajuntament i Barcelona Activa

La proposta s’ha cuinat a foc lent, des de fa temps. Moltes de les entitats que treballen a la Zona Nord (Salesians PES Cruïlla, Pla comunitari, Fundació Jovent i elParlante) volien desenvolupar un projecte conjunt que contribuís a la introducció de joves al món laboral. Amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, Barcelona Activa i el Pla de barris, ha sorgit aquest projecte.

A Ocupa’t BCN, els joves aprenen cuina i restauració. També fan difusió de si mateixos i de les seves creacions a través de videocurrículums i videoreceptes. Abans de posar les cares i els plats davant de les càmeres, els nois han treballat la intel·ligència emocional i la resolució de conflictes. També s’han reforçat les habilitats comunicatives del grup relacionades amb la identitat, la imatge i el màrqueting personal. L’objectiu és que els joves exposin millor les seves qualitats professionals davant possibles ocupadors o clients.

Obre el Cruïlla al Punt, una escola i restaurant

La presentació del projecte l’han fet els mateixos joves al Cruïlla al Punt, una escola i bar restaurant que acaba d’obrir a la plaça dels Eucaliptus. Aquest establiment té una triple funció. La principal és formar joves procedents del PES Cruïlla en restauració i cuina amb clients reals. També vol convertir-se en un punt de trobada al barri. Es troba en un espai estratègic envoltat de blocs nous i equipaments com el casal de barri o l’Institut Picasso. El tercer objectiu és donar servei a la comunitat. Actualment no hi ha cap altre restaurant a prop.

Ara han obert als matins, de 9.30 a 13.30 h, per escalfar fogons i agafar experiència. A partir del setembre, l’establiment ampliarà horaris i obrirà les tardes i els caps de setmana. S’hi oferiran esmorzars i dinars, i els divendres i dissabtes, també sopars. Més endavant, també s’hi faran serveis d’àpats.

Als matins cuinaran i donaran servei de sala 15 joves de l’escola. A la tarda es contractaran alguns joves que, un cop acabada la formació, encara no han trobat feina.