La 56ena edició del Saló Nàutic està marcada per les novetats tecnològiques. Vaixells cada cop més connectats a través de tot tipus de dispositius mòbils i que permeten, per exemple, comandar una embarcació a través d’un rellotge intel·ligent, veure el fons marí des del telèfon mòbil o rebre un avís si l’àncora s’ha mogut encara que estiguem a quilòmetres de distància.

Durant els cinc dies que dura es podrà veure també el Rodman Spirit 31, una embarcació que té diversos sensors que permeten conèixer en temps real i a distància el nivell i l’estat de les bateries, possibles vies d’aigua, la temperatura a la sala de màquines i altres estances del buc, si hi ha risc d’enfonsament per acumulació d’aigua, o la presència de persones o objectes a l’interior, entre d’altres. També és pot controlar a través del mòbil els motors, la calefacció i l’aire condicionat o la televisió, realitzar maniobres d’atracament o pilotar l’embarcació via remota i, fins i tot, governar la nau a través d’un rellotge intel·ligent.

Les app, eines clau per fer seguiment de les embarcacions

El món de les app també desembarca a la indústria nàutica. Es presentarà, per exemple, la nova aplicació mòbil SmartBoat, que permet consultar a través del telèfon mòbil o la tauleta si hi ha cops al buc, l’estat de la bateria i conèixer també la velocitat o el rumb del vaixell. Una altra aplicació és EasyPort, que ofereix un ampli catàleg de serveis al navegant com ara informació dels ports més propers, punts de reparació i manteniment d’embarcacions, seguretat o meteorologia. Aquestes noves aplicacions permeten als usuaris compartir  la carta de navegació, ubicació de banc de peixos, cales i platges, restaurants, a través del núvol.