Entre les novetats que es presentaran enguany al Saló Nàutic, destaca la possibilitat de comandar una embarcació a través d’un rellotge intel·ligent, visualitzar el fons marí des del telèfon mòbil o rebre un avís si l’àncora es mou. Els protagonistes són els vaixells que estan cada cop més connectats amb dispositius mòbils.

La 56ena edició del Saló Nàutic està marcada per les novetats tecnològiques. Vaixells cada cop més connectats a través de tot tipus de dispositius mòbils i que permeten, per exemple, comandar una embarcació a través d’un rellotge intel·ligent, veure el fons marí des del telèfon mòbil o rebre un avís si l’àncora s’ha mogut encara que estiguem a quilòmetres de distància.

Durant els cinc dies que dura es podrà veure també el Rodman Spirit 31, una embarcació que té diversos sensors que permeten conèixer en temps real i a distància el nivell i l’estat de les bateries, possibles vies d’aigua, la temperatura a la sala de màquines i altres estances del buc, si hi ha risc d’enfonsament per acumulació d’aigua, o la presència de persones o objectes a l’interior, entre d’altres. També és pot controlar a través del mòbil els motors, la calefacció i l’aire condicionat o la televisió, realitzar maniobres d’atracament o pilotar l’embarcació via remota i, fins i tot, governar la nau a través d’un rellotge intel·ligent.

Les app, eines clau per fer seguiment de les embarcacions

El món de les app també desembarca a la indústria nàutica. Es presentarà, per exemple, la nova aplicació mòbil SmartBoat, que permet consultar a través del telèfon mòbil o la tauleta si hi ha cops al buc, l’estat de la bateria i conèixer també la velocitat o el rumb del vaixell. Una altra aplicació és EasyPort, que ofereix un ampli catàleg de serveis al navegant com ara informació dels ports més propers, punts de reparació i manteniment d’embarcacions, seguretat o meteorologia. Aquestes noves aplicacions permeten als usuaris compartir  la carta de navegació, ubicació de banc de peixos, cales i platges, restaurants, a través del núvol.