El col·lectiu de “riggers” o muntadors de Fira de Barcelona pressionen a la Generalitat per a que es pronunciï sobre el conflicte laboral obert a l’entitat, participada a parts iguals entre Ajuntament, Generalitat i Cambra de Comerç.

Aquest dimecres, els treballadors de l’empresa de muntadors s’han reunit amb representants de l’Ajuntament per exposar-los la seva situació laboral. Segons ha explicat Quim Espanyol, l’advocat del Col·lectiu Ronda -que assessora els muntadors- i present a la trobada, “hi ha hagut bona predisposició de l’Ajuntament per saber de la situació dels treballadors” tot i que ha reconegut que “han d’esbrinar el detall de dues de les reivindicacions: la vulneració [per part de Fira de Barcelona] del dret a vaga i les licitacions arbitràries” del servei a una tercera empresa.

Amb tot, Espanyol ha traslladat la pressió a la Generalitat, que “com a responsable en una tercera part de Fira de Barcelona, ha de pronunciar-se sobre el que està passant“. L’advocat dels “riggers” ha recordat que “aquest setembre tornarem a reunir-nos amb el consistori” i espera poder-ho fer també amb el govern català, a qui li ha recordat que “durem la nostra reivindicació al Parlament”.

Protestes a Fira de Barcelona

Els muntadors han seguit aquest dimecres amb les mobilitzacions, ja que al matí, un grup de treballadors s’ha concentrat davant les oficines de Fira de Barcelona. Denuncien que, divendres passat, l’entitat va decidir finalitzar la pròrroga del contracte que fins ara mantenia amb l’UTE Rigging per a les tasques de muntatge en altura i adjudicar aquest servei esdeveniment per esdeveniment, per a cada empresa, a partir del setembre. També ha decidit aturar la licitació del servei que hi havia prevista. Això els empeny a perdre el lloc de feina per expedient d’acomiadament col·lectiu.

Protesta del col·lectiu de "riggers" a la Fira de Barcelona

Els muntadorses plantegen impugnar aquestes decisions de Fira en considerar que es podria estar vulnerant la Llei de contractes del sector públic. Els treballadors, que continuen en vaga, es reuneixen aquesta tarda amb l’Ajuntament per exposar la seva situació. Reclamen als representants municipals que el consistori hi intervingui com a part integral del consorci de Fira, juntament amb la Generalitat de Catalunya i la Cambra de Comerç de Barcelona. Asseguren que l’Administració no els va donar suport quan Fira va decidir contractar altres treballadors en començar la vaga.

Volen obrir tots els fronts judicials

Els advocats del Col·lectiu Ronda que assessoren els muntadors en altura asseguren que obriran “tots els fronts judicials” a l’abast per evitar una actuació que titllen de “completament desviada per part d’un organisme públic”. Entre les accions judicials previstes, hi ha impugnar el desistiment del contracte i interposar una demanda que paralitzi cautelarment aquestes licitacions, que consideren “arbitràries i mancades de justificació objectiva”.

En aquest sentit, els advocats del Col·lectiu Ronda afegeixen que la Llei de contractes del sector públic especifica amb claredat que la decisió de desistir d’un procediment d’adjudicació per part de l’Administració, tal com ha fet Fira de Barcelona, només pot respondre a raons d’interès públic degudament justificades o a una infracció no esmenable de les normes de preparació del contracte. La situació actual no indica que sigui cap d’aquests dos supòsits, en opinió dels lletrats.

Acomiadament imminent

Els “riggers” van decidir en assemblea aquest dilluns mantenir el pols en defensa dels llocs de treball, que en la majoria de casos ocupen des de fa més de 12 anys. Esperen de forma imminent que l’UTE Rigging els comuniqui que perden els llocs de feina, després de la retirada de la licitació.