Les restriccions de la Generalitat per frenar els contagis de covid-19 a l’àrea metropolitana han “caigut com una galleda d’aigua freda” a un sector “tocat de mort”. Així de contundent s’ha mostrat el president del Gremi de Restauració, Roger Pallarols, a l’hora de valorar la limitació al 50 % de taules a les terrasses. De fet, Pallarols ha afirmat que “ens estan obligant a desobeir per sobreviure”, i ha afegit: “Faig una crida a sobreviure”.
El Gremi de Restauració critica “l’arbitrarietat” de la mesura, tot afirmant que “no hi ha hagut diàleg” a l’hora d’abordar com adaptar el sector a la normalitat postconfinament. En aquest sentit, el president de l’entitat s’ha preguntat: “A què es va dedicar [la Generalitat] tantes setmanes quan ja sabia que hi hauria brots? Per què no es va preparar amb més recursos i rastrejadors davant dels brots anunciats?”.
En aquest sentit, Pallarols considera que la mesura impulsada aquest dimarts, i les anteriors, “semblen ocurrències” i és “un nou bastó a les rodes que ens durà a més destrucció d’empreses i de llocs de treball”. Així, el president del gremi apel·la la Generalitat “a abordar la recuperació econòmica d’igual manera que com s’intenta sortir de la crisi sanitària” perquè, ha afegit, “enguany les pèrdues són milionàries i incomparables amb cap altre any”.
Implicació de la Generalitat
Tot i que Roger Pallarols ha lamentat la “falta de diàleg” amb la Generalitat, a qui ha criticat “haver tingut més relació amb ministeris i secretaries d’Estat durant l’estat d’alarma que no pas ara amb el govern, sent més proper”, ha posat una proposta sobre la taula. Es tracta d’implicar el sector immobiliari amb “una reforma del Codi civil català que permeti una baixada dels lloguers en els contractes signats previs a la pandèmia”, un dels motius que han dut al tancament de diversos locals de restauració.
En aquest sentit, Pallarols ha explicat que, segons una enquesta feta als associats al Gremi de Restauració, “el 15 % dels establiments han decidit no obrir” aquest estiu coincidint amb la desescalada. El 85 % restant, segons l’estudi, admeten que ho han fet amb dificultats, ja que “quatre de cada 10 es plantegen tancar, mentre que els altres sis de cada 10 resistiran però disminuint la plantilla”.
Els restauradors, desinformats i abatuts
A peu de terrassa, els responsables de bars i restaurants han lamentat “conèixer la mesura a través dels mitjans de comunicació”, ja que bona part dels establiments consultats a la rambla del Poblenou en desconeixien l’entrada en vigor aquest dimarts. Amb tot, a l’hora de valorar-la, hi ha hagut unanimitat: “És l’estocada” a un estiu que ha estat calamitós.
Bona part dels restauradors expliquen que “aquesta mesura implica més pèrdues” i no saber com gestionar el futur més immediat perquè, afegeixen, “com menys taules, menys producció, i amb menys producció, què hem de comprar als nostres proveïdors? Quants treballadors podrem mantenir?”.
Sigui com sigui, les restriccions de la Generalitat tenen una durabilitat provisional de 15 dies, aplicables des d’aquest 1 de setembre. Passat el pont de la Diada Nacional de Catalunya, i en funció dels índexs epidemiològics, es prorrogaran o no.