De les tres grans preguntes sobre com afecta la covid-19 als nens, dues semblen resoltes: s’infecten igual que els adults, però tenen quadres més lleus. La tercera pregunta, clau per al retorn a les escoles, no té una resposta tan clara: quina és la seva capacitat infectiva? Un estudi presentat aquest dilluns per l’Hospital Vall d’Hebron, basat en els nens que van emmalaltir durant el confinament, apunta que els menors contagien menys que els adults. Ara bé, part de la comunitat científica hi discrepa.

Segons el metge o investigador de la Universitat de Leicester i de la UOC, Salvador Macip, “és un estudi interessant però preliminar, que s’ha interpretat d’una manera exagerada o esbiaixada”. Subratlla, a més, que “l’estudi està fet amb mostres del primer pic de la pandèmia, quan es feien molt poques proves PCR a nens”. I afegeix: “No han pogut explicar l’origen del 40 % dels casos, un forat massa gran”.

En declaracions a Catalunya Ràdio, el professor de Farmacoepidemiologia de la Universitat d’Oxford, Daniel Prieto-Alhambra, també ha descrit l’estudi com a “preliminar”. A més, ha explicat que “estudis d’altres països diuen que els nens de menys de 10 anys fan molt poca transmissió del virus i que a partir dels 10 anys fan una transmissió semblant a la que fan els adults”.

El físic i investigador de la URV, Alex Arenas, també assegura en un tuit que l’estudi no permet treure cap conclusió ferma i no compleix, diu, amb els mínims de rigor estadístic.

Per la seva banda, el metge i investigador de malalties infeccioses a l’Hospital Trias i Pujol, Oriol Mitjà, piulava fa només uns dies un altre estudi, de l’Hospital General de Massachusetts, que conclou que els nens tenen nivells més alts del virus que els adults i que, a més, són transmissors silenciosos de la malaltia, perquè sovint no en pateixen símptomes.

Val a dir que l’estudi del Vall d’Hebron no es dona per acabat. S’ha iniciat ja una segona fase amb una mostra molt més àmplia de menors que han patit la malaltia. L’anàlisi d’aquestes dades, asseguren alguns d’aquests experts, serà més significativa i concloent.