El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, creu que mai no existirà el risc zero de transmissió del coronavirus a les escoles, però defensa que els nens tornin a les aules en la situació epidemiològica actual. “No podem pensar que en una escola podem reduir la transmissió molt més de la que existeix en la població”, ha dit. En aquest sentit, demana evitar que la transmissió dins d’una escola sigui superior a la de l’exterior.

Simón ha destacat la coordinació entre el Govern espanyol i les comunitats autònomes perquè la tornada a l’escola “es faci bé”, però admet que la probabilitat de contagi dins d’una escola anirà estretament lligada a la situació epidemiològica de la zona. “Si fora de l’escola s’infecten un de cada 10 nens, probablement trobarem que a l’escola també”, ha advertit.

Les mesures d’higiene i de seguretat (distància, rentat de mans i mascareta) redueixen la probabilitat de transmissió. Per això, Simón fa una crida als mestres i als pares i mares per educar els alumnes en els nous hàbits i per controlar que els compleixin: “Amb les mesures adequades, la capacitat de transmissió és ínfima”.

Més incidència entre els menors en edat escolar

L’obertura de les classes es produirà en un moment en què la incidència de la covid-19 entre els menors de 20 anys, també nens en edat escolar, és més alta que mesos enrere. “Tots els grups en edat escolar tenen incidències relativament altes”, ha dit. Tot i això, ha recordat que la majoria dels casos són asimptomàtics o tenen un quadre lleu i que tenen menys capacitat de transmissió.

Sanitat recorda que els infants es poden infectar tant dins com fora d’un centre educatiu i per això demana als pares que no portin els fills a l’escola si estan malalts i presenten símptomes compatibles amb la covid-19.

Vergés: “Com menys corri el virus, menys impactarà a les escoles”

Per ara, les autoritats sanitàries catalanes també consideren que el retorn a les aules no es pot ajornar i per això demanen a la ciutadana “abaixar el ritme” fins a l’inici del curs escolar, previst per al 14 de setembre. “Com menys corri el virus, menys impactarà a les nostres escoles”, ha dit la consellera de Salut, Alba Vergés.

La titular del departament ha insistit que si bé ella va ser “responsable” de tancar les escoles a l’inici de la pandèmia, ara possiblement ha de ser “l’últim” a fer.