Quan falten només 10 dies per a la Diada Nacional de Catalunya, encara es desconeix si es podran celebrar les tradicionals ofrenes florals al monument de Rafael Casanova i al Fossar de les Moreres l’11 de setembre. “Estem acabant de valorar si és convenient o no segons com evolucionin les dades epidemiològiques”, ha apuntat la portaveu del govern català, Meritxell Budó. L’executiu de Quim Torra ha contactat amb l’Ajuntament de Barcelona per compartir una “mateixa posició” al respecte.

Budó no ha concretat cap data de quan se sabrà si es podran fer aquestes ofrenes i s’ha limitat a dir que “s’hi està treballant”. “Els propers dies ho tindrem més clar”, ha afegit després. Si les autoritats acaben donant-hi el vistiplau, els actes se celebrarien sense públic per evitar aglomeracions que puguin facilitar la propagació del coronavirus.

Homenatges a sanitaris i víctimes

Els actes institucionals de la Diada Nacional de Catalunya organitzats pel Parlament de Catalunya i la Generalitat seran enguany totalment atípics a causa de la pandèmia. La cambra catalana organitzarà un acte per celebrar el 40è aniversari del Parlament de Catalunya des del restabliment de la democràcia. Serà el 7 de setembre a les 18 h. Es farà a l’aire lliure i amb un públic molt limitat: només hi aniran autoritats i diputats i exdiputats que han format part d’alguna de les 11 legislatures.

El Parlament també lliurarà la Medalla d’Honor en categoria d’or als professionals sanitaris que han treballat en primera línia durant els mesos de la pandèmia. L’acte es farà just a les portes del Parlament el 10 de setembre a les 20 h.

Sobre l’acte organitzat pel govern català, Meritxell Budó ha explicat que es farà excepcionalment sense públic a la plaça de Sant Jaume i al Palau de la Generalitat. Per això, aquests dies ja se n’estan enregistrant imatges i el 10 de setembre l’acte serà emès per TV3. S’homenatjarà la ciutadania i les víctimes del coronavirus i, un any més, es demanarà la llibertat dels presos independentistes.

Els detalls de la manifestació, dimecres

Malgrat la crisi del coronavirus, l’ANC i Òmnium Cultural han expressat la voluntat de celebrar la mobilització habitual de l’11 de setembre. Enguany combinarà la presencialitat i la virtualitat per evitar aglomeracions i garantir les distàncies entre els concentrats. Aquest dimecres, quan faltaran nou dies per a la Diada, es presentaran els punts definitius de la concentració. Per ara, se sap que la mobilització física serà davant d’edificis de l’Administració de l’Estat.

Diverses veus de l’àmbit sanitari qüestionen la idoneïtat de celebrar concentracions en el context de pandèmia actual. Budó ha defensat garantir el dret de manifestació, però també assegurar les mesures que evitin la transmissió del virus.