glovo missatger

(ACN) Els “riders” —o repartidors a domicili— d’empreses com Glovo, Deliveroo o Uber Eats demanen que s’aturi l’activitat mentre duri el període de confinament pel coronavirus. Consideren que la seva feina “no és un servei imprescindible” i, davant d’aquesta situació, el sindicat Free Riders ha interposat una denúncia a la Inspecció de Treball en la qual denuncien que les empreses estan cometent un “greu atemptat contra la salut” dels repartidors.

El sindicat denuncia que les plataformes digitals “estan incomplint la normativa en matèria de prevenció laboral” perquè no ofereixen als repartidors ni equips de protecció individual ni elements com mascaretes, guants o gel desinfectant. Això, diuen, els enfronta a una situació de precarietat per protegir la seva salut i la dels clients, que se suma a la precarietat laboral com a “falsos autònoms”, per la qual es veuen en l’obligació de treballar si no volen deixar de tenir ingressos.

“Estem contra la paret i em sento forçat a treballar quan l’ideal seria quedar-me a casa. I en aquest moment som possibles portadors del virus, no entenc que el servei estigui actiu“, ha explicat un treballador de les plataformes Stuart i Uber Eats. Assegura que les plataformes els han enviat un comunicat en què donen a entendre que si prenen “un mínim de mesures de seguretat no hi hauria d’haver problemes per treballar”. Un altre repartidor assegura que és “molt difícil” mantenir la distància de seguretat entre els repartidors “amuntegats” mentre esperen que els lliurin les comandes.

En un comunicat remès als repartidors, l’empresa Glovo assegura que, davant la pandèmia, ha pres mesures preventives, entre les quals eliminar el requisit de signatura del client en la recepció del paquet, recomanar el pagament amb targeta, instaurar un sistema de bosses precintades per garantir l’embalatge de les comandes i “garanteix suport econòmic per als repartidors diagnosticats per covid-19”. Tot i això, no fa cap referència al proveïment de material de protecció als treballadors.

L’advocat Nacho Parra, del Col·lectiu Ronda, considera que els “riders” i les treballadores de la llar són “probablement els grans oblidats” de les mesures de contenció aprovades pel Govern espanyol aquest dimarts. “Com a falsos autònoms no tenen accés a les mesures que s’han previst per als treballadors a compte d’altri. En les mesures previstes com a autònoms sí, però la seva activitat no està suspesa i per tant no poder accedir a la prestació de cessament d’activitat anunciat”.