L’Ajuntament de Barcelona posarà en marxa una prova pilot a 10 quioscos de la ciutat que actualment es troben en desús. La intenció és reflotar-los i tornar-los a dotar de vida. Es farà a través d’una cooperativa que estarà formada per 25 persones amb discapacitat, i que durant sis mesos rebran formació i assessorament per posar-se al capdavant del projecte que lidera l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat.

Què oferiran aquests quioscos?

A banda de trobar els productes que habitualment es posen a la venda als quioscos, com la premsa escrita i revistes, tabac, refrescos, dolços i productes infantils, el ventall d’articles i serveis s’ampliarà. Hi ha una pluja d’idees per farcir les prestatgeries d’aquestes guinguetes. S’ha pensat que puguin esdevenir un punt d’intercanvi de llibres i també un punt de wifi, oferir recàrrega elèctrica de mòbils, un punt d’informació municipal i d’activitats de les entitats socials. També pot esdevenir un espai per rebre comandes, o fins i tot s’ha pensat a vendre loteria. Totes aquestes propostes serviran per veure la viabilitat que poden tenir aquests quioscos en desús.

La cooperativa es constituirà com una empresa d’inserció laboral i haurà de tenir com a mínim un 30 % del personal en situació de risc d’exclusió. No se sap encara quins seran els 10 quioscos que formaran part de la prova pilot.

L’Ajuntament ha posat en marxa en altres ocasions cooperatives per ajudar diversos col·lectius. Hi ha l’exemple de la cooperativa d’exmanters que es van agrupar per fer la botiga Diomcoop, dedicada a la venda de roba, complements i artesania en fires i mercats. Un altre cas és el de la cooperativa Alencop, que treballa amb persones d’origen subsaharià en una nau industrial del Bon Pastor. S’hi va obrir una botiga i van incorporar un servei per reparar aparells reciclats procedents de la recollida de ferralla.

Un 15 % dels quioscos estan tancats

L’Ajuntament de Barcelona ja fa uns mesos que està fent una radiografia de l’estat dels quioscos a la ciutat. L’Observatori de la Urbanització de la UAB ha participat en aquesta diagnosi i la intenció és traslladar els resultats al sector comercial i als venedors de premsa per tal de saber com han de ser els quioscos del futur. Actualment a la ciutat hi ha 338 quioscos i d’aquests, 285 estan adjudicats i 53 estan tancats. La concessió de les guinguetes obertes finalitzarà el setembre del 2030.

Per districtes, el districte que té més quioscos és l’Eixample, amb 95, mentre que els que en tenen menys són Horta-Guinardó i les Corts, amb 13. Cliqueu els punxons del mapa per saber quants quioscos adjudicats i vacants hi ha a cada districte.

La premsa digital ofega els quioscos tradicionals

Ja fa temps que els quioscos estan en crisi, sobretot per l’auge de la premsa digital, que cada dia té més seguidors. Un altre motiu que posa en perill la continuïtat de les guinguetes és que els venedors es troben amb el problema afegit de la manca de relleu en el negoci.