Des que l’entitat va traslladar-se des de la nau de Sant Martí fins a la del Bon Pastor, ha guanyat en espai. El nou local de 750 m2, ubicat al número 77 del carrer de Fra Juníper Serra, ha permès incorporar noves activitats. Ja s’ha creat una botiga on hi ha diversos productes que han estat reciclats i que ara es podran vendre a un 70 % menys del preu real. Es poden trobar rentadores per 60 €, neveres a 80 €, televisors, monitors d’ordinador i altres petits electrodomèstics de segona mà que tenen fins a un any de garantia. La botiga ja està a punt i començarà a funcionar de forma immediata. També s’està treballant per posar en marxa un establiment de venda per internet. Fins i tot hi haurà en breu un espai d’autoreparació perquè els ciutadans puguin reparar-se els electrodomèstics i en què els treballadors els oferiran les eines i l’assessorament.

Taller de reparació i espai de desballestament

Un altre servei que aviat funcionarà és un taller de reparació de tots els electrodomèstics i els aparells electrònics que arriben fins a la nau. La idea és donar una segona vida als que estan en desús i també als que tenen una petita avaria. Els treballadors d’aquest espai s’encarreguen de posar-los a punt per vendre’ls després. Ivan Menal, cap de producció d’Alencop, ha explicat que hi ha molts aparells que arriben en bon estat i únicament “s’han de netejar” per exposar-los a la botiga. Un altre espai que aviat funcionarà és la zona de desballestament de la ferralla que també es recull. Tant bon punt s’hagi obtingut la llicència de gestió de residus es posarà en marxa. Fins ara el servei es feia en plantes de reciclatge.

S’ampliarà la recollida de residus a altres barris

Actualment la cooperativa ofereix servei de recollida a domicili al districte de l’Eixample (barris de la Dreta de l’Eixample, la Sagrada Família i el Fort Pienc), al districte de Sant Martí i a Sant Andreu. Ho fan amb un tricicle i en cas que la recollida sigui voluminosa es fa amb una furgoneta. “Però si algú truca des de qualsevol punt de la ciutat, recollirem els aparells sempre que l’entrega de ferralla sigui important”, ha assegurat Ivan Menal. Una de les novetats és que en els propers mesos es vol ampliar el servei amb tricicle als districte de Ciutat Vella, les Corts, Sants-Monjuïc i a altres barris de l’Eixample als quals fins ara no s’arriba. Per fer-ho possible, l’entitat està buscant un local entre el barri de Sants i el de l’Esquerra de l’Eixample que garantiria el nou servei. Segons Menal, s’incrementarien en quasi el doble les recollides que es fan ara.

Més d’una vintena de treballadors subsaharians

Alencop va començar a funcionar fa tres anys amb 15 treballadors. Ara mateix dona feina a 25 persones, totes elles d’origen subsaharià i de 10 nacionalitats diferents, que tenen la seva situació regularitzada. Aquests són a la vegada socis de la cooperativa.

L’any 2017 l’entitat va fer 1.324 recollides a la ciutat, unes 110 mensuals, amb un volum total de 66 quilos per recollida. Des de gener fins al 25 d’abril del 2018 ja s’han fet 574 recollides, el que representa un 32 % més que el mateix període de l’any passat. Habitualment reben unes 15 trucades al dia. La cooperativa disposa d’un pressupost anual de 822.000 euros dels quals un 60 % els aporta l’Ajuntament i un 40 % la pròpia cooperativa.