lloguer pisos

La llei de regulació dels preus de l’habitatge s’ha publicat al DOGC aquest dimarts. La norma estableix topalls de preu per als nous contractes en una seixantena de municipis i es començarà a aplicar aquest dimarts, 22 de setembre.

Aprovació “in extremis” al Parlament

La norma, pionera a l’estat espanyol, es va aprovar en el darrer moment al Parlament fa uns dies, després que Junts per Catalunya acabés decantant-se amb un vot a favor de les mesures, juntament amb ERC, els comuns i la CUP. La llei permet regular el preu dels habitatges destinats a residència quan es troben en zones declarades com a “mercat d’habitatge tens”.

Es tracta d’una proposició de llei impulsada pel Sindicat de Llogateres, que s’ha fet ressò de la publicació al DOGC de la mesura a través de Twitter.

Multes de 3.000 a 90.000 euros

En aquests punts on no hi ha habitatge assequible, el cost del lloguer queda vinculat al que estableix l’índex de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya. Les infraccions per falsejar aquest preu de referència van dels 3.000 als 90.000 euros. Queden excempts de la llei, però, els petits tenidors que es troben “en situació de vulnerabilitat”. Això vol dir, aquells propietaris amb ingressos menors al 2,5 de l’indicador de renda de suficiència (1.900 € aprox., incloent la renda del lloguer).

Com a mesura d’urgència, la llei declara de forma immediata que Barcelona i 59 municipis tenen un mercat tens amb un any de vigència. En el cas de Barcelona el preu del lloguer ha augmentat un 43 % en només sis anys.

Crítiques del PP i de Foment

El Consell de Garanties Estatutàries no ha avalat bona part de la llei, perquè creu que alguns dels articles contradiuen la Constitució i l’Estatut. Per la seva banda, el PPC ha anunciat que “en breu” recorrerà contra la norma al Tribunal Constitucional (TC).

Foment l’ha titllada “d’error majúscul” perquè, assegura, paralitzarà el sector immobiliari en un moment de crisi econòmica.