Membres del Sindicat de Llogateres i Llogaters presenten el text de la proposició de llei per regular els lloguers
Foto: Sindicat de Llogateres i Llogaters

El Sindicat de Llogaters i Llogateres ha portat aquests dimecres al Parlament de Catalunya una proposició de llei “de mesures urgents en matèria de contenció de rendes en els contractes d’arrendament d’habitatges”. Posteriorment, els grups parlamentaris de Junts per Catalunya, ERC, En Comú Podem i la CUP han entrat la proposta al registre en forma de proposició de llei pel procediment de lectura única.

El Sindicat de Llogateres i Llogaters ha explicat que els últims mesos han elaborat el text de la proposició conjuntament amb el Departament de Justícia i amb el suport dels grups parlamentaris que l’han signat. Des del Sindicat també han convidat al PSC, Ciutadans i PP “a donar suport a aquesta iniciativa de la societat civil”.

La lectura única és un procediment excepcional que ha de superar el tràmit de la mesa del Parlament i s’aplica quan una llei s’aprova en una sola votació i no s’hi poden presentar esmenes.

Els propietaris no podran pujar el lloguer

Des del Sindicat de Llogaters assenyalen que l’objectiu de la seva proposta és “impedir pujades i fer baixar els preus a les 60 ciutats més tensionades de Catalunya, en un context d’emergència habitacional”. En cas que el text superi el tràmit parlamentari, “els nous contractes per habitatges que ja estaven llogats no podran superar el preu acordat en el contracte anterior“. A més, el preu dels nous arrendaments no podrà estar per sobre del que estableix l’índex de referència dels preus del lloguer de la Generalitat.

Queden exempts de la regulació els habitatges d’obra nova durant els tres primers anys. Des del Sindicat aclareixen igualment que “es preveuen excepcions per casos de gran rehabilitació, obres de millora, relació de parentiu entre propietari i llogater i altres règims de rendes”.

Des del sindicat també assenyalen que al text es reconeix per primera vegada “a les organitzacions de llogateres i llogaters com a part en la mediació de conflictes”.