La crisi de la covid-19 va congelar l’agenda de congressos presencials al febrer. Aquest setembre, sis mesos després, la Fira de Barcelona reprèn l’activitat amb dos congressos, el BizBarcelona i el Saló de l’Ocupació, que es fusionen en un únic certamen, el primer presencial de tot l’estat. Una cita amb què l’entitat pretén rellançar l’activitat d’aquest 2020, un any econòmicament “difícil”, com ha reconegut el seu director general, Constantí Villalonga, que confia remuntar aquesta tardor amb esdeveniments com el Saló Ocasió de vehicles o el Manga Barcelona.

2020, un any “difícil”

El 2019, la Fira va viure un any de rècord, amb un impacte econòmic a l’àrea metropolitana de més de 4.600 milions d’euros i la generació de més de 34.600 llocs de treball indirectes. Unes bones xifres que es van estroncar amb la pandèmia, que va aturar sobtadament els esdeveniments presencials i va obligar a posposar el Mobile World Congress o l’Alimentaria.

Serrallonga ha admès que el 2020 és un any “particular” per l’aturada de l’activitat però ha defensat “la solvència i viabilitat” de l’entitat. I ha declarat que tenen la vista posada en el 2021 que serà “un any d’activitat intensa”.

La Fira assegura que tots els grans certamens internacionals mantenen l’aposta per Barcelona al 2021, després de cancel·lacions d’impacte aquest any com la del Mobile World Congress.

La Fira, líder de nou

Malgrat aquest context econòmic advers, el tinent d’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, Jaume Collboni, s’ha mostrat convençut que “la Fira tornarà a ser líder en el sector”. En aquest sentit, ha volgut llançar un missatge de confiança defensant l’aposta 100 % pública per la nova edició del BizBarcelona i el Saló de l’Ocupació, que arrenquen el 21 de setembre centrats en l’emprenedoria.

Un saló híbrid, presencial i a distància

El BizBarcelona i el Saló de l’Ocupació es fusionen amb l’objectiu de promoure la reactivació econòmica i laboral arran de la pandèmia. Serà una doble cita, de caràcter semipresencial, amb conferències que es podran seguir en línia o presencialment. Collboni ha destacat que l’Ajuntament ha impulsat el certamen, que serà d’accés gratuït” en una aposta municipal per “usar totes les eines a l’abast per reactivar l’economia de la ciutat”.

BizBarcelona, amb mesures de seguretat pioneres

La Fira espera que fins a 4.000 persones passin en un sol dia pel BizBarcelona, per la qual cosa s’han preparat espais renovats i protocols sanitaris adaptats a la situació de la covid-19, amb aforaments limitats, distància física, control d’accés i mesures d’higiene.

La tecnologia hi tindrà un espai destacat, amb registres digitals, seguiments per wifi i pagaments mòbils.