El representant dels restauradors de Palau de Mar, Carles Manresa, argumenta la proposta tot dient que “si ells ocupen l’espai, intentem ocupar-lo nosaltres amb taules, cadires o jardineres“. A l’espera d’una resposta definitiva, veuen amb optimisme la reacció de l’Autoritat Portuària.

Diuen que des de l’arribada dels manters al Moll del Dipòsit han perdut més d’un 40 % de facturació. De fet, en alguns establiments han hagut de reduir la plantilla per fer front a la nova situació econòmica. A La Gavina, per exemple, han acomiadat quatre treballadors “pel tema dels manters”.

Xiulets, pancartes i megàfons per allunyar la venda a la manta

Just al costat, on hi ha les carpes de productes artesans, ja no s’hi col·loquen mantes tot i tractar-se de la continuació natural del Moll del Dipòsit. Això és perquè els artesans que hi treballen van allunyar-les amb crits, xiulets, pancartes i megàfons. Tot i això, el president de l’Associació Artesans Palau de Mar, Eduard Oriol, adverteix que es van “jugar la integritat física, ja que n’hi havia de violents“.

Tot i això, Oriol afirma que aquesta situació continua sent “insostenible” per a ells. Considera que els fan competència deslleial i assegura que hi ha companys que ho han hagut de deixar perquè venien productes molt similars als dels manters “que no tenen la mateixa pressió fiscal que nosaltres”.

Un passadís de mantes “excloent”

També diuen patir els efectes de la venda ambulant els negocis de l’altre costat del passeig de Joan de Borbó. A la vorera que ressegueix el mar és on s’ubiquen els manters, que exposen els seus productes en fila, a banda i banda, creant un llarg passadís que arriba fins, pràcticament, a la platja. Clamen que des que es col·loquen d’aquesta manera, els turistes i passejants van seguint el recorregut i ja no caminen per l’altra vorera. El director del restaurant Port-Vell, José Gómez, assegura que el seu establiment està ingressant la meitat que abans a caixa .

La mateixa situació afirmen que estan patint altres comerciants de la Barceloneta, ja que veuen com els potencials clients es concentren al camí guiat per mantes i a la platja, i ja no creuen pel barri com feien abans. També se sumen a la denúncia els firaires de productes alimentaris catalans que s’ubiquen al mateix passeig de Joan de Borbó els diumenges i festius.

Tots ells demanen a l’Ajuntament que actuï amb mà dura contra la venta il·legal de productes i l’ocupació d’espai públic, així com que la Guàrdia Urbana patrulli més per aquesta zona per solucionar la problemàtica actual.