Els actors implicats a afrontar la venda ambulant a Barcelona han posat ordre i han pactat un document en què deixen clar el paper de cadascú per fer front al fenomen. El principal acord és que la Guàrdia Urbana liderarà les operacions al carrer i ocuparà les zones on hi hagi concentració de venda ambulant irregular. Així la intenció és estendre el dispositiu permanent de la plaça de Catalunya i del Portal de la Pau per tota la ciutat.

Ara bé, també es treballarà en altres zones com les que estan més a prop del Port, que se’n farà càrrec la Policia Portuària i les estacions de Renfe i metro, que se n’ocuparan els vigilants de seguretat.

El document està pràcticament enllestit però encara falta firmar-lo. A banda del consistori i la Generalitat, també hi han treballat la Guàrdia Civil, la Policia Nacional, el Port, Renfe i TMB; cadascú assumirà les seves competències.

Jardineres o xiringuitos per “saturar” l’espai públic

Segons Álvaro Porro, comissionat d’Economia Social, Desenvolupament Local i Consum, la idea és augmentar la saturació policial perquè les identificacions i multes no funcionen. Si l’actuació de la policia municipal no és suficient, explica Porro, “en alguns casos pot tenir sentit intervenir l’espai públic” amb “mobiliari urbà, jardineres”, per exemple. La mesura ja es va implementar al Portal de l’Àngel per l’alerta antiterrorista i, de retruc, ha dissuadit els manters de la zona.

La Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra, braç a braç

Tot i que ja hi ha col·laboració en els dispositius actuals, el document posa per escrit que els Mossos d’Esquadra donaran suport a la Guàrdia Urbana al carrer. Porro relata que el cos municipal estava “sobrecarregat” perquè, a partir de l’agost del 2017, la policia catalana havia deixat d’implicar-s’hi, com també ho va fer la Policia Portuària. “S’ha treballat perquè tothom hi pugui col·laborar i estem contents. Celebrem que tots estem d’acord a assumir part de la responsabilitat“, afegeix Porro.

Manters al litoral barceloní.
Manters al litoral barceloní.

D’altra banda, tant els Mossos com els cossos policials espanyols es comprometen a fer un pla de xoc per intervenir la mercaderia i desarticular les xarxes d’importació i venda dels productes que, més tard, ofereix el “top manta”.

Més sortides laborals per als manters

L’acord també planteja projectes per ajudar els manters a trobar una sortida laboral. De fet, l’Ajuntament es compromet a ampliar els plans d’ocupació que ja existeixen, tot i que encara no els tenen quantificats. Una opció que hi ha sobre la taula és generar llocs de treball on realment hi ha feina com, per exemple, els mercats municipals, Mercabarna o la Confraria de Pescadors.

Finalment, el document també fa pressió a l’Estat per modificar la llei d’estrangeria i, així, escurçar d’un any a tres mesos el termini per aconseguir permís de treball.