L’Associació de Comerciants Creu Coberta i la Fundació Junts Autisme han signat un conveni per ajudar les persones amb autisme i altres discapacitats cognitives a fer la compra de manera autònoma. La primera acció ha consistit a col·locar pictogrames a les entrades de les botigues per tal que les persones amb aquest trastorn no se sentin col·lapsades abans d’entrar-hi. També s’ha ubicat un punt blau de referència per a les persones amb autisme, s’ha format als membres de l’eix i es farà el mateix amb tots els comerciants de l’associació.

Representacions simbòliques

Els pictogrames són representacions simbòliques senzilles pensades per facilitar la comprensió de l’entorn a les persones amb autisme i altres discapacitats intel·lectuals. Segons Marta Campo, responsable de Comunicació de la Fundació Junts Autisme, les persones amb aquests tipus de trastorn, quan arriben a una botiga reben massa estímuls: “No hi ha un producte, dos productes, hi ha molts productes. Llavors, focalitzar tots aquests productes en un missatge que la persona pugui entendre és molt complicat. I això és el que fan els pictogrames. Són una representació senzilla gràfica del que hi ha dins l’establiment“.

Punt de referència per a les persones amb autisme

La col·laboració entre les dues entitats va més enllà de la col·locació dels pictogrames als més de 300 comerços de l’eix. També s’ha ubicat un punt blau de referència per a les persones amb autisme al carrer de la Creu Coberta, a l’anomenat Meeting Point. I s’han format dues persones de l’eix comercial perquè siguin les encarregades d’atendre les persones amb autisme que es dirigeixin a aquest punt.

A més, el conveni preveu la formació dels comerciants perquè puguin atendre el millor possible les persones amb algun tipus de dificultat cognitiva. Lluís Llanas, president de l’Eix Comercial Creu Coberta, assegura que la idea és que aquest punt blau serveixi de referència i que se’n facin d’altres a la resta d’eixos comercials de la ciutat.