Primer, equipaments i serveis municipals

En una primera fase, Barcelona Energia subministrarà progressivament a 3.908 instal·lacions de l’Ajuntament i 19 organismes i entitats del grups d’empreses municipals. Des de l’1 de juliol funcionaran els punts d’alta tensió i els edificis municipals que tenen instal·lacions de generació d’energia, com plaques solars, i la resta ho faran progressivament.

D’aquesta manera, el mateix edifici de l’Ajuntament a la plaça de Sant Jaume, les seus de districte, l’enllumenat de Barcelona, els semàfors de la ciutat, les biblioteques o els cementiris funcionaran, a curt termini, amb l’electricitat que proporcionarà Barcelona Energia.

Després, la ciutadania

A la segona fase, s’hi podran sumar els particulars. Serà a partir de gener del 2019 i podrà donar servei a un màxim de 20.000 cases barcelonines com a clients. El topall el fixa la llei estatal que regula les empreses energètiques. El preu anirà en funció del consum i dels membres que visquin en cada unitat familiar.

Política energètica pròpia 

L’objectiu és autoabastir-se del tot i, per tant, no dependre dels operadors tradicionals, que van impugnar el contracte elèctric municipal. L’Ajuntament calcula que a partir d’ara rescindirà un miler de contractes d’electricitat, i això suposarà un estalvi de 710.000 euros en la factura de la llum.

Segons l’alcaldessa, Ada Colau, aquest és un canvi de paradigma que permetrà al govern municipal tenir sobirania en les decisions energètiques i una política pròpia en aquest àmbit. “Això ens permet desconnectar de l’oligopoli”.

Energia verda i de proximitat

L’energia que comercialitza Barcelona Energia és local i verda. Es genera a través de la incineració de residus i també a través de plaques solars —la fotovoltaica del Fòrum i també les que hi ha a diferents edificis municipals—. Al darrere de Barcelona Energia hi ha l’empresa metropolitana Tersa, que ha passat a ser un ens de l’Ajuntament i l’Àrea Metropolitana de Barcelona. El projecte es va aprovar al ple amb el suport gairebé unànime dels grups municipals.

Des del consistori han aprofitat la posada en marxa de l’elèctrica municipal per reclamar als governs català i espanyol que explorin camins similars per garantir el dret a l’accés a l’energia amb un preu just.