general local Ovella Negra Poblenou buit

(ACN) Les tavernes L’Ovella Negra se sumen a una macrodemanda contra l’Estat pel tancament de negocis i la gestió de la pandèmia. Després de gairebé estar tancats un any, el grup ha decidit fer aquest pas per denunciar que “d’ajudes directes en aquest país no en donen ni una“. El grup té 300 treballadors repartits en nou establiments, els més coneguts són els del Poblenou i el Raval de Barcelona.

“No ens han deixat respirar”

El propietari de les tavernes L’Ovella Negra, Enric Ballabriga, es lamenta: “No ens han deixat respirar”. Davant la “ruïna” s’han decidit a adherir-se a la demanda. Calculen que poden reclamar 600.000 euros que han perdut.

Estem patint molt l’impacte del tancament. Tenim tot el personal en ERTO. Per més esquena que tinguis l’asfíxia econòmica és molt dura
Enric Ballabriga, propietari del Grup Ovella Negra

L’Ovella Negra és una de les 5.000 empreses i autònoms que reclamaran per la via administrativa els danys i els beneficis que no s’han obtingut per la mala gestió de la pandèmia a través de l’associació d’empresaris afectats per la covid-19 (PEAcovid). Moltes són del sectors de la restauració, oci nocturn, hostaleria o turisme. En alguns casos s’ha ocasionat un perjudici de 10 milions mentre que altres empreses més petites asseguren haver perdut 50.000 euros.

“Inacció prolongada” i “contínua improvisació”

Els empresaris denuncien la inacció del Govern espanyol durant la crisi sanitària, explica el portaveu de la plataforma, Javier Candela.

Al desembre l’associació va començar a interposar reclamacions prèvies de responsabilitat patrimonial a l’Administració general de l’Estat, que té sis mesos per respondre. En cas de desestimació o silenci administratiu, el cas ja pot anar al Tribunal Suprem.

L’advocat Juli Prat dirigeix un grup de 25 juristes que han bastit aquestes reclamacions. Entre alguns dels incompliments que retreuen a l’Administració hi ha “la falta i el retard de les mesures de prevenció, fraus en les compres de material sanitari i les contradiccions manifestes” en les polítiques. A banda, de la “contínua improvisació” durant la desescalada.

La barra de L’Ovella Negra del Poblenou, amb un cartell de tancat

“Altres països tenen ajudes per tot arreu”

En un any, locals com el de L’Ovella Negra del Poblenou ha rebut 1.500 euros directes. Una quantitat que el propietari diu que dista molt dels 12.000 euros mensuals que costa mantenir l’establiment, en règim de lloguer.

El propietari del grup recorda que els crèdits ICO “no són ajudes, sinó préstecs”. Per això, subratlla que si no es condonen o no es guanyen les reclamacions, “hi haurà una sagnia de locals tancats”.

En el seu cas, però, no hi ha perill de tancament perquè la majoria de locals del grup són de propietat i van arribar amb bona salut a la crisi sanitària.